Суспільство
3 листопада 2015
Нобелівська лауреатка підписала 4 листи на захист Надії Савченко
Цьогорічний нобелівський лауреат з літератури Світлана Алексієвич підписала чотири листа на захист української льотчиці Надії Савченко та Олега Навального, брата російського опозиціонера Олексія Навального.
news-image

Про це вона сказала у Парижі під час свого творчого вечора у столичному театрі Одеон, повідомляє «Єдність» з посиланням на Укрінформ.

Дуже складно, мені здається, що авторитарні режими такими і залишатимуться, навряд чи диктатори до мене прислухаються. Я за останні три тижні у новому статусі (нобелівського лауреата – ред.) підписала мабуть чотири листа на захист брата Навального, української льотчиці Надії Савченко. Але я завжди їх підписую з відчаєм, з відчуттям безпорадності, що ми сьогодні дуже мало можемо зробити, - сказала вона.
 
На думку Алексієвич, представники прогресивної частини суспільства, громадські активісти та правозахисники Росії та Білорусі стоять перед двома серйозними викликами.
 
Зрештою ми опиняємося перед двома викликами. З одного боку, потрібно чинити опір владі, а з іншого, що страшніше, потрібно чинити опір своєму власному народові, у якого настало затемнення розуму. Так що це дуже складно, - зауважила вона.
 
Нагадаємо, що Світална Алексієвич народилася 31 травня 1948 року в Україні. Згодом родина переїхала до Білорусі. У Мінську вона закінчила факультет журналістики і розпочала кар’єру в сільській газеті. У 1985 році вона написала свою першу книгу «У війни не жіноче обличчя» про Другу світову війну. На початку 2000-х років Світалана переїхала з Білорусі і жила в Італії, Німеччині, Франції та Швеції. У 2013 році Алексієвич повернулася до Мінська. Найвідомішими, крім названої книги, є її твори «Цинкові хлопчики», «Чорнобильська молитва» та «Час секонд-хенд».

Шведська академія 8 жовтня 2015 року ухвалила рішення про присудження Нобелівської премії з літератури білоруській російськомовній журналістці та письменниці Світлані Алексієвич за «поліфонічний стиль письма, пам'ятник стражданню і мужності в наші дні».

Читайте також: Французькому дипломату заборонили малювати Савченко під час судового засідання