Київ
5 листопада 2015
У Кличка зменшили боргове навантаження столиці на 5 млрд грн
Зовнішній борг Києва буде переведений до державного боргу.
news-image

Сьогодні Київрада на пленарному засіданні затвердила попередні умови щодо переведення місцевого боргу по єврооблігаціях до державного, передає  «Єдність».

Ми зібрали сьогодні це пленарне засідання, щоб вирішити дуже важливе питання для нашого міста. Прийняття цього рішення допоможе перевести зовнішній борг Києва в державний, - зазначив перед голосуванням міський голова Віталій Кличко.

Мер Києва підкреслив, що мораторій на виплату боргу, рішення про який Київрада ухвалила раніше, не скасовується. І діятиме до повної домовленості з кредиторами.

Керуючись виключно інтересами столичної громади, киян, ми домовилися з українським урядом, Міністерством фінансів про наступну відкриту пропозицію кредиторам: у рамках боргової операції Міністерство фінансів України планує перевести зовнішній борг Києва до державного боргу. Тобто, йдеться про зменшення боргового навантаження на бюджет столиці (на 25 відсотків), – наголосив Віталій Кличко.

Мер підкреслив, що ухвалення цього рішення дасть можливість зняти фінансове навантаження на Київ на суму в розмірі 5 млрд грн.

Відтак, згідно зі змінами, прийняте 8 жовтня рішення доповнюється додатковим пунктом, який регламентує попередні умови переведення місцевого боргу за місцевими зовнішніми запозиченнями 2005-го та 2011-го років до державного боргу.

Згідно з рішенням, схвалено наступні попередні умови:

по-перше, в ході переведення місцевого боргу до державного змінюються строки погашення облігацій — строком погашення євробондів-2005 пропонується визначити 2019 рік, а євробондів-2011 — 2020 рік (в 2005 році були розміщені єврооблігації на 250 млн доларів з терміном обігу до 6 листопада 2015 року під 8% річних, а в 2011 році - на 300 млн доларів з терміном обігу до 11 липня 2016 під 9,375% річних);

по-друге, нові облігації повинні розподілятися між держателями, які візьмуть участь у борговій операції м. Києва, після списання 25% існуючих облігацій, а нараховані відсотки будуть капіталізовані та додані до нових облігацій; по-третє, річний відсоток за новими облігаціями знижується і встановлюється на рівні 7,75%.

Ключові тези цього рішення — переведення місцевого боргу до державного, списання 25% - це економія 202 млн доларів, та зниження річного відсотку до 7,75%. Проект рішення був одностайно підтриманий бюджетною комісією, - зауважив доповідач з питання, співголова фракції “УДАР-Солідарність” і голова постійної комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Андрій Странніков.

Валютою нових облігацій є долар США.

Нагадаємо, 8 жовтня поточного року Київрада на своєму засіданні наклала мораторій на виплату боргу за єврооблігаціями 2005 та 2011 років.

Читайте також: "Нас вбивають, лікуючи" - мітинг перед КМДА