Суспільство
6 листопада 2015
"Депутати ДНР" виступили проти української мови як "державної"
Так звані «депутати народної ради ДНР» виступили проти надання українській мові статусу «державної», але вирішили з'ясувати думку громадськості.
news-image

Як повідомляє сепаратистський сайт «ДАН», члени угруповання проголосували за проведення опитування громадської думки з цього питання, передає «Єдність».

На думку «депутатів», збереження української мови в статусі «державного» є недоцільним для угруповання «ДНР».

Конституція ДНР закріплює за українською мовою статус державної нарівні з російською мовою. Це було виправданим кроком на конкретному історичному етапі розвитку ДНР. Разом з тим, необхідно визнати, що дане рішення було обумовлено в першу чергу політичними міркуваннями, такими, що втратили свою актуальність, - йдеться в "документі".

У зв'язку з цим, рішення даного питання покладено на громадськість, думка якої буде направлено главі угрупованню Олександру Захарченко.

Рекомендується розглянути доцільність ініціювання та проведення опитування громадської думки з питання внесення змін до Конституції ДНР в частині збереження або незбереження за українською мовою статусу державної, - заявив «спікер Народної Ради» Денис Пушилін.

Він також запропонував взагалі скасувати поняття «державних мов» на окупованій території Донецької області.

Як відомо, члени угруповання позначили в «документах», які вони називають «Конституцією», що українська мова є «державним» нарівні з російською.

При цьому, замість уроків української мови в школах окупованих населених пунктів з'явилися такия заняття як «Мова народів Донбасу» і «Література народів Донбасу».

Читайте також: "ДНР" залишилося без "міністра культури"