Україна
9 листопада 2015
Огляд найважливішого, що сталося за день
Головні події дня: Лукаш відпустили під домашній арешт, у Брюсселі відтермінували безвізовий режим для України, Британія довела Росії, що авіакатастрофа у Єгипті була терактом.
news-image

Лукаш відпустили під домашній арешт.

По відношенню до екс-міністра обрали запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, їй не можна залишати столицю.

Нардеп Нестор Шуфрич заявив сьогодні про звільнення колишнього міністра юстиції України Олени Лукаш.

“ За моєю інформацією, Лукаш звільнена і бере участь у слідчих діях у прокуратурі Києва, - сказав Шуфрич. - Лукаш у даний час проходить інструктаж щодо особливостей перебування під заставою і носіння електронного браслета, який їй видається за рішенням суд".

За словами прокурора ГПУ Владислава Куценка, екс-міністр юстиції зараз знаходиться у ГПУ.

У Брюсселі відклали засідання, на якому вирішувалась доля безвізового режиму.

Європейська комісія та Україна досягли домовленості, що засідання старших посадових осіб, присвячене безвізовому режиму, не відбудеться 10 листопада, як планувалося від початку.

Джерела у дипломатичному корпусі говорять, що відтермінування відбулося за ініціативи сторони ЄС. Втім, це дуже вигідно Україні, оскільки це дає часу виконати усі вимоги Ради ЄС. Це означає, що закони, які будуть ухвалені Радою протягом цього пленарного тижня, також будуть враховані як успішне виконання Україною своїх зобов'язань. Нова дата зустрічі старших посадових осіб України та ЄС у питаннях безвізового діалогу наразі не оприлюднюється.

Британія передала Росії докази теракту на борту літака А321.

Висновки своєї розвідки офіційно передало МЗС Великобританії.

Висновки розвідки про те, що причиною катастрофи російського літака А321 авіакомпанії Airbus "Когалимавіа" в Синаї став теракт, офіційно передав Росії Форін-офіс.

МЗС Великобританії підкреслив, що зазвичай дипломати не коментують пов'язані з розвідкою питання. Раніше прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон і глава МЗС Філіп Хаммонд відзначали, що ймовірність того, що російський літак був знищений вибуховим пристроєм, досить висока, нагадує РІА Новини. Обгрунтування цього припущення Великобританія передала партнерам, у тому числі і російській стороні.

"Деяка частина інформації є конфіденційною, але ми поділилися тим, чим можемо", - заявив прес-секретар британського МЗС.



"Батьківщина" та "Свобода" домовились про взаємопідтримку кандидатів.

Подальшу політику на місцях вони також консолідуватимуть.

Політичні партії ВО «Батьківщина» і ВО «Свобода» напередодні другої річниці подій на Євромайдані зробили спільну заяву щодо взаємної підтримки кандидатів у другому турі виборів міських голів та про консолідацію дій у місцевих радах нового скликання. Інформація про це з'явилась на офіційному сайті "Батьківщини".

"Ми об'єднуємо свої зусилля в місцевих радах навколо спільних принципів, основними з яких є – соборність і неподільність України, впровадження реальних реформ, боротьба з корупцією, продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення, захист добровольчого й волонтерського руху, зниження тарифів ЖКГ та підвищення соціальних стандартів", - йдеться в повідомленні.



У Києві значно подорожчає хліб.

Це відбудеться до кінця листопада.

У Києві очікується значне подорожчання хліба. Таку заяву зробив президент Всеукраїнської асоціації пекарів та керівник ВАТ "Київхліб" Володимир Череда. Офіційні коментарі також дала прес-секретар "Київхліба" Наталія Лук'янова. Вона пояснила, що подорожчання відбудеться на 10-15%. Причиною цьому вона назвала значне подорожчання борошна та інших складових для випікання хлібних виробів, паливно-мастильних матеріалів, електроенергії, транспорту.