Події
12 листопада 2015
Арештовані мільярди "Саши-стоматолога"
Судом накладено арешти на рахунки самого Олександра Януковича, сина екс-президента, а також чотирьох юридичних осіб і 32 "підконтрольних йому фізичних осіб"
news-image

З кінця жовтня Печерський районний суд видав низку дозволів слідчим МВС на арешт коштів на рахунках Всеукраїнського банку розвитку Олександра Януковича на суму понад 2,75 млрд грн, передає «Є!».

Арешти здійснені в рамках кримінального провадження, порушеної за фактами незаконного кредитування регіональних залізниць ВБР в 2013-2014 роках, пишуть Наші гроші.

З судових рішень відомо, що фізособами виступали працівники ВБР. У тому числі це начальник відділу цінних паперів цього банку (на його депозитах арештовані 113,299 млн грн), головний спеціаліст відділу супроводження та контролю активних операцій корпоративного бізнесу цього банку (71,84 млн грн ), начальник сектора дизайнерських розробок банку (62,89 млн грн), начальник департаменту казначейства банку (59,87 млн грн), - йдеться у публікації.

Крім того, арештовано рахунки чотирьох фірм - ТОВ Мелон 8, ТОВ Комплекс Дружба, ТОВ Бенефіт-Консалт і ТОВ Лайтрум. Суми на їх рахунках не оприлюднені.

З цих фірм тільки одна безпосередньо пов'язана з Олександром Януковичем. ТОВ Комплекс Дружба зареєстровано в Краматорську на вільній від бойовиків терористичної організації ДНР території. Засновниками компанії є ПАТ Кепітал білдінг корпорейшн та ПАТ МАКО холдинг, кінцевим бенефіціаром яких зазначений безпосередньо Олександр Янукович.

ТОВ Мелон 8 через ланцюжок засновників виходить на ТОВ Інвестиційна будівельна група, відоме як один із співвласників ТОВ "Столичний стиль", чиїм основним власником теж є Янукович-молодший.

ТОВ Бенефіт-Консалт зареєстрована в Донецьку на Романа Колягина.

ТОВ Лайтрум було засновано Яною Шевкопляс в Донецьку, а зараз перереєстровано в Києві на Ішкуза Сейітмурадова і Умітджана Хайталіева.

Крім того, в березні суд дозволив заарештувати установчі документи кіпрських компаній Anearve обмежена і Tandice обмежений, а також документи про зв'язки останньої з банком Київська Русь, який до ліквідації належав Володимиру Братков.

Також відомо, що в рамках вищевказаної кримінальної виробництва слідчий майже рік тому заарештовував двох фізосіб. Їх відразу випустили під заставу - одного в розмірі 0,5 млн грн, другої під 1,22 млн грн. У жовтні справи проти них закрили, тому їх адвокати, які формально і вносили застави за клієнтів, домоглися повернення грошей.

Читайте також: СБУ затримала спільника Януковича