Політика
12 листопада 2015
Шокін захищає від арешту екс-регіонала Бойка - Лещенко
Подання на арешт колишнього регіонала Юрія Бойка давно готове, але генпрокурор Шокін не дає йому ходу.
news-image

Про це написав у своєму блозі журналіст і нардеп Сергій Лещенко, передає «Є!».

Віктор Шокін оберігає від неприємних новин лідера фракції "Опозиційний блок" Юрія Бойка. А в найближчому оточенні чинного генпрокурора перебуває людина, яка мала оберігати Бойка від корупції, коли вони разом працювали в органах влади часів Віктора Януковича, - написав він.


Ще у липні 2015 року, за твердженням Лещенка, слідчі Генпрокуратури підготували текст подання до Верховної Ради про надання згоди на зняття недоторканості, затримання та арешт Юрія Бойка. Епізод стосується афери зі скрапленим газом Сергія Курченка, де слідчі прямо називають Бойка "учасником злочинної організації".

Подання з усією викладкою дій екс-міністра було передано генпрокурору Шокіну для підписання та направлення до Верховної Ради. Однак уже три місяці документ лежить без руху, а Бойко почувається безкарним, - зазначив нардеп.

На думку Лещенка, справа в тому, що однією з найдовіреніших осіб Шокіна в генпрокуратурі є такий собі Василь Драган, який обіймаює посаду з цікавою назвою – "старший помічник генерального прокурора з особливих доручень", та "йде з чинним генпрокурором по життю".

Лещенко вказує на цікаву деталь: за часів Януковича, з 18 серпня 2010 року по 22 квітня 2013 року Драган працював з під керівництвом міністра палива та енергетики Юрія Бойка. Посада Драгана називалася... "завідувач Сектору запобігання та виявлення корупції". Показово, що в часи, коли Драган мав боротися з крадіями у Міненерго, там відбулася найбільша афера останньої п'ятилітки під назвою "Вишкі Бойка", які були придбані в ризьких бомжів за завищеною вдвічі ціною. 

Але найголовне, що за його керівництва відбулася й інша афера. Ідеться про схему Курченка з реалізації скрапленого газу, який за заниженими цінами викуповувався начебто для потреб населення, але насправді продавався за ринковою вартістю комерційним підприємствам. Для цих потреб Курченко створив "злочинну організацію", як це кваліфікували слідчі. Туди увійшов і Бойко, що працював при Януковичі спочатку міністром енергетики з 11 березня 2010 по 24 грудня 2012, а від цієї дати та аж до падіння режиму, до 27 лютого 2014 був на посаді віце-прем'єра з питань енергетики.

Для того, щоб заволодіти скрапленим газом, Курченко разом з Бойком завищували обсяги потреб населення в цьому паливі. Підприємства Курченка не продавали газ населенню і навіть не мали цього на меті. 

Внаслідок спільних злочинних дій Бойка та членів злочинної організації Курченка вчинено незаконне заволодіння майном Укргазвидобування та Укрнафта – видобутим ними скрапленим газом за заниженими цінами, різниця яких з реальною ринковою вартістю відповідних обсягів склала 5,784 мільярда гривень (понад 700 мільйонів доларів), – ідеться у документі, який так і не подав Шокін до парламенту.

Лещенко підкреслює, що всі ці факти задокументовані у поданні на Бойка, проте Віктор Шокін заблокував документ, що нардеп називає вже "останньою краплею".

Довіру до Шокіна як генерального прокурора втрачено, тому я поставив підпис під постановою про його відставку. Сподіваюсь, це звільнення, яке має відбутися якнайшвидше, відкриє дорогу для розслідувань без озирання на прізвища та політичну доцільність, як проти соратників Януковича, так і корупціонерів з числа нинішньої влади, - написав він.
Читайте також: Петиція за відставку Шокіна набрала необхідну кількість підписів