Події
14 листопада 2015
Атака смертників в Парижі: вся хронологія подій (фото, відео)
У Парижі в ніч на 14 листопада сталися теракти відразу в декількох місцях.
news-image

Терористичні атаки в Парижі скоїли вісім чоловік, передає «Є!».  Всього були атаковані шість місць, головні цілі: футбольний матч, на якому був присутній президент Франції, і концертний зал Bataclan (більше тисячі глядачів).

Що сталося?

- Недалеко від стадіону Stade de France під час футбольного матчу Франція-Німеччина прогриміли два вибухи, які влаштували троє смертників. На ньому був присутній президент Франції Франсуа Олланд. Його відразу ж евакуювали, коли біля стадіону сталися вибухи.   

Терористи-смертники підірвали себе о 21.17 та 21.19.

Є припущення, що терористи потрапити всередину стадіону не змогли, і вирішили вдатися до теракту на вулиці. На той час матч вже розпочався (час його початку – 21.00); саме через це кількість загиблих внаслідок вибуху трьох смертників була відносно невеликою – повідомляється про 4 жертви.

Вибух на стадіоні:

 

Евакуація людей зі стадіону:

Вболівальники співають «Марсельєзу» під час евакуації зі стадіону Stade de France: 

 

 

Dans un tunnel de sortie du Stade de France, sortie dans le calme.... Et la Marseillaise. #fier

Posted by Karl Olive on 13 ноября 2015 г.

 

 

- Озброєні люди відкрили стрілянину з автоматичної зброї по відвідувачах ресторанів на бульварі Вольтера та прилеглих вулицях. 

Теракти в центральній частині Парижу розпочалися дещо згодом. Так, 18 людей загинули біля бару Бель Екіп (Belle Equipe) на вулиці de Шарон (Charonne), 12 людей загинули під час стрілянини біля двох ресторанів на вулиці Алібер (Alibert). П’ятеро людей були вбиті в ресторані Каса Ностра (La Casa Nostra) на вулиці де ля Фонтань.

В одному з випадків – після стрілянини на вулиці Вольтера  - нападник підірвав себе.

- У концертний зал Bataclan під час концерту групи Eagles of Death Metal увірвалися кілька людей; вони відкрили вогонь і взяли десятки заручників.

Саме тут розвернулись найбільш драматичніші події. 


Images de la fusillade au Bataclan lemondefr

За свідченнями людей, які були на концерті, бойовики просто добивали всіх кого знаходили живим. Під час штурму четверо терористів підірвали себе, ще один був застрелений спецназом. В залі лишилося майже сотні загиблих, велика кількість поранених. Водночас, більша частина відвідувачів змогли втекти – повідомляється, що від початку на концерті було півтори тисячі слухачів.

Стрілянина близько концерт-холу "Батаклан" 

 

 

Уточнена карта нападів від Liberation.

 

 

На даний момент:

- Щонайменше 140 загиблих, велике число потерпілих.

- Заручники в театрі звільнені.

- 8 нападників вбиті або підірвали себе: три терористи- смертники підірвали себе на стадіоні, ще троє в театрі, одного було вбито під час штурму, інший підірвав себе на бульварі Вольтера.

- В країні введений режим надзвичайного стану.

 

Франсуа Олланд, президент Франції:

Ми знаємо, хто організував ці напади. Ми повинні проявити співчуття, солідарність, але насамперед - єдність. Перед лицем терору Франція повинна бути сильною, повинна стояти на сторожі. Ми притягнемо до відповідальності всіх винних .

Петро Порошенко, президент України:

Глибоко шокований трагедією в Парижі. Тероризм наш спільний ворог. Солідарний з народом Франції.

 

Перші шпальти французьких газет:

 

Пересування поліції в ході спецоперації:

У столиці Франції діє комендантська година. Місто патрулюють військові, закриті всі офіційні установи.

Багато будівель та історичні пам'ятки по всьому світу пофарбовані 14 листопада в кольори французького прапора на знак співчуття у зв'язку з трагедією, що сталася в ніч на 14 листопада в Парижі