Суспільство
17 листопада 2015
У Латвії хочуть заборонити радіорекламу російською мовою
У Латвії винайшли новий спосіб вивчення державної мови - при прослуховуванні рекламних роликів.
news-image

Саме так в національному парламенті пояснили пропозицію заборонити радіорекламу російською мовою: щоб слухачі швидше вивчили латиська, передає «Є!» з посиланням на службу ВВС.

Протягом останніх півтора років в Латвії йдуть суперечки про те, якою мовою повинні віщати місцеві радіостанції. Залучені сторони розділилися на два табори. Одні кажуть, що ці суперечки мають виключно господарський характер, а їх метою є переділ рекламного ринку. Інші кажуть, що питання - суто лінгвістичний, а мова радіо так чи інакше пов'язаний з національною безпекою.

Все почалося близько року тому, коли Сейм затвердив поправки до Закону про електронні ЗМІ, згідно з якими двомовних радіостанцій залишитися не повинно було. На даний момент у кожної радіостанції - своя мовна пропорція: яка частина мовлення повинна бути державною мовою, яка - на іноземній (як правило, російською).

Якщо в ліцензії сказано, що частка державного мови - не менше 50%, то з 1 січня 2016 року радіостанція повинна була повністю перейти на латиську мову.

Якщо в ліцензії сказано, що частка латиської мови може бути менше 50%, то радіостанція може вибрати, якою мовою вона має мовити - російською або латиською.

Незважаючи на протести з боку бізнесу, поправки були прийняті і схвалені президентом. Однак кілька тижнів тому Закон про електронні ЗМІ знову потрапив до порядку денного Сейму. З подачі представника правлячої коаліції Арманда Краузе їх формулювання було змінено, і цифру «50» там замінила цифра «51». Ця дрібниця могла врятувати багато радіостанцій, що віщають переважно для російськомовної аудиторії.

У ситуації геополітичної ситуації Латвії треба скорочувати вплив іноземного інформаційного простору. Необхідна ясна і чітка державна політика щодо використання державної мови та іноземних мов в ЗМІ, - сказав президент.

Після того як поправки Краузе повернулися в Сейм, депутати придумали новий спосіб захистити країну від впливу іноземного інформаційного простору - перевести всю рекламу на латиську мову. Включаючи ту, що йде на російських радіостанціях, в перервах між російськими піснями і росіянами новинами. Автором пропозиції став той самий депутат Арманд Краузе, якого підтримали колеги по коаліції. За його підрахунками, така норма могла б збільшити частку державної мови в російській мовленні на 20%. 

 

Читайте також: Догралися: у Латвії заборонили російську мову