Світ
18 листопада 2015
Експерт з'ясував, як могла виглядати бомба, що зруйнувала літак А321
Дістати всі елементи бомби - не складно, навіть вибухову речовину.
news-image

Колишній директор Міністерства оборони РФ і академії військових наук Віктор Поплавський розповів, як працює бомба, яка, імовірно, вибухнула на борту лайнера «Когалимавіа». Терористи ІГІЛ  опублікували фотографію пристрою, який, як вони стверджують, було підірвано на А321, повідомляє «Є!» з посиланням на російські ЗМІ.

"Вона складається з трьох елементів. Перший - банка, в яку помістили вибухову речовину, другий - стрічка-детонатор, третій предмет на фотографії схожий на джерело електроживлення, можливо, там був таймер", - пояснив генерал-майор Поплавський.

За його словами, таймер в такому типі бомб влаштований так, що зупинити його неможливо. Пристрій просто завели, а потім занесли в літак. Дистанційний підрив, як вважає експерт, провести було неможливо.

Банку, яка за обсягом виглядає зовсім невеликою, проте могла вмістити в себе достатню кількість вибухівки, щоб влаштувати крах літака. На думку Поплавського, всередині знаходилося високобрізантна речовина, яка є найпотужнішою у світі.

"Туди були поміщені грамів 300 порошкоподібної високобрізантної речовини. Цього достатньо для потужного вибуху",- зазначив він.

При цьому зібрати такий механізм, як каже Поплавський, зовсім не складно. Тим більше, що бойовиків ІГІЛ навчають різних способів підриву.

"Це дуже просто, якщо людина знає, як підключити пристрій, включити таймер, і знає, як з'єднати цю найпростішу мікросхему", - сказав експерт.

Поплавський додав, що дістати всі елементи бомби не складно, навіть вибухову речовину бойовики могли виготовити в кустарних умовах. Адже на територіях, які займає ІГІЛ, знаходилися різні підприємства і заводи з виготовлення вибухівки.