Україна
21 листопада 2015
"Революція гідності" - події, які змінили Україну (фото і відео)
"Зустрічаємось о 22:30 під монументом Незалежності. Вдягайтесь тепло, беріть парасолі, чай, каву, хороший настрій та друзів", - написав 21.11.13 на своїй сторінці в фейсбуці журналіст Мустафа Найєм.
news-image

Навряд чи тоді хтось з українців міг собі уявити, чим це все обернеться згодом. Мирна акція протесту, в якій спочатку брали участь переважно студенти, увійшла в Світову історію, як початок "Революції гідності".

21 листопада 2013 року Верховною Радою було порушено головну умову Євросоюзу - звільнення Юлії Тимошенко. Того ж дня було заявлено про припинення переговорів з підписання угоди про асоціацію з ЄС. На Майдані зібралися активісти та представники опозиції. 

21-24 листопада 2013 року мітинги прихильників Євроінтеграції та українців, які втомилися від злочинного режиму Віктора Януковича збираються по всій Україні. 

 29-30 листопада 2013 року В ніч с 29 листопада стався переломний момент Євромайдану. Саме цей день пробудив Україну. О четвертій ранку «Беркут» почав силовий розгін табору на Майдані. Близько 300 спецпризначенців застосували силу проти 100 беззахисних активістів, переважно студентів. Людей били кийками та ногами. Тих, хто тікав, наздоганяли та добивали. Багато активістів знайшли притулок в Михайлівському монастирі. В результаті силового розгону було госпіталізовано близько 90 чоловік.

У відповідь на побиття студентів, наступного дня на Михайлівській площі зібрались тисячі українців. Подальший розвиток подій отримав назву «Європейська революція» або «Єврореволюція», пізніше — «Революція гідності».

1-8 грудня 2014 року Активісти з'їжджаються з усієї України. Вимога одна - відставка президента. 1 грудня група молодиків намагалася штурмувати будівлю АПУ. Саме для цього в центр пригнали бульдозер.

 

  

В найближчі дні на Майдан з'їдеться близько 1 млн. осіб. В урядовому кварталі з'явилися перші барикади.

9-13 грудня 2013 року почалася підготовка до штурму Майдану. В центр Києва звезли солдатів внутрішніх військ та бійців «Беркута». Між барикадами Євромайдану та силовиками стали священики, однак у зіткненнях постраждав десяток активістів.

Вночі з 10 на 11 грудня силовики намагаються штурмувати Майдан. Активісти відстоюють будівлю КМДА, а сили спецпризначення залишають Хрещатик і Майдан, побоюючись бути оточеними з боку Майдану та міста.

16 січня 2014 року Верховна Рада прийняла пакет диктаторських законів. Прийняті закони викликали нову хвилю протестів та стали поштовхом до виходу протистояння за мирні межі. Активісти використовували каміння та коктейлі Молотова, однак були гуманні до полонених та силовиків.

Спецслужби використовували нелюдські методи. Були викрадені та катовані активісти Ігор Луценко та Дмитро Булатов, вбитий активіст Юрій Вербицький. 

19-21 січня 2014 року в столиці починаються безлади та протистояння з силовиками. Вперше активно про себе заявляє об'єднання «Правий сектор», яке закликає народ до «національної революції». Сотні учасників зіткнень потрапило до лікарні.

22 січня 2014 року від куль снайпера загинули перші Герої Небесної Сотні Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. 

23 січня 2014 року відбулися перемови між Януковичем і лідерами опозиції. Януковичу дають 24 години на роздуми, після чого готові повести Майдан на штурм.

24-27 січня 2014 року протистояння продовжуються. Активісти домагаються відставки уряду.

16-17 лютого 2014 року півмісяця активісти та влада намагалися досягти порозуміння. Євромайданівці звільнили більшість адміністративних будівель. Лідерами опозиції планується "Мирний марш" до Верховної Ради.

18 лютого 2014 року мирних активістів зустріли спецпідрозділи у повній бойовій готовності. Поновилося жорстоке силове протистояння між повстанцями та силовиками. На боці спецпідрозділів працювали тітушки, які активно використовували зброю. Події 18 лютого сколихнули Україну, такого протистояння не очікував ніхто. 

 

 

19 лютого 2014 року рано вранці поновився активний штурм. На ранок положення євромайданівців було критичним, однак о 8.00 почало прибувати підкріплення. На ранок 19 лютого число загиблих склало 25 осіб.

20 лютого 2014 року отримало назву «Кривавий четвер». Вранці поновлюються зіткнення. Близько 9-ї ранку Майдан перейшов у наступ. Під шаленим обстрілом снайперів Україна втратила десятки Героїв. 

 

Цього дня в МВС вперше офіційно визнали, що застосовувалась вогнепальна зброя. "Тітушкам" було видано близько 400 автоматів, які вони використовували проти неозброєних протестувальників Євромайдану.

Регіонали почали масово покидати лави "ПР". Ввечері під час перемовин опозиції з Януковичем було вирішено провести дострокові вибори Президента в грудні 2014 року.

Інформація від лідерів опозиції про результати переговорів викликала обурення активістів. Переломним моментом також вважають промову сотника Володимира Парасюка, який заявив, що ніяких перемовин не буде, а Янукович повинен скласти повноваження до 10-ї години ранку. 

Лідер "Правого сектору" Дмитро Ярош заявив, що "Правий сектор" не складе зброї й готовий взяти відповідальність за подальше розгортання української революції.

Саме в цей час перед головною сценою Майдану проносили труни з загиблими євромайданівцями. Вважається також, що саме цього дня РФ почала захоплення Криму.

 21-22 лютого 2014 року відбулося повалення режиму Януковича. Було повернуто в дію Конституцію 2004 року. Верховна Рада України 328 голосами народних депутатів усунула Віктора Януковича з посади Президента України. Також були звільнені низка найвищих високопосадовців. Сам Віктор Янукович втік до Харкова, а згодом до Росії.

Це не всі, однак важливі свідчення тих жахливих днів, які не залишили байдужим жодного українця. В ті дні наша країна змінилася. Саме тоді українці усвідомили, що в силах змусити владу рахуватися з народом.

"Революція Гідності" - це драматичні події, які забрали більше сотні життів українських Героїв та назавжди змінили Україну.

 

При підготовці матеріалу була використана інформація наступних джерел: "Українська правда", "УНІАН", "Радіо Свобода", BBC, Громадське.ТВ, 5 канал та відеоролики на "Youtube".