Україна
21 листопада 2015
В Україні відзначається День Гідності та Свободи
З дня початку Євромайдана минуло два роки.
news-image

У суботу, 21 листопада, в Україні відзначається День гідності та свободи, присвячений початку акції протесту на Майдані Незалежності в Києві 21 листопада 2013 року, яка завершилася Революцією гідності і втечею з країни президента Віктора Януковича, повідомляє «Є!» з посиланням на Незалежне бюро новин.
   
О 10:00 біля хреста Героям Небесної сотні ініціативна група постраждалих і поранених на Майдані організують покладання квітів та мітингу-реквіємі з нагоди 2-ї річниці початку Революції гідності.

О 13:00 Президент України Петро Порошенко також покладе квіти до хреста на місці загибелі учасників Революції гідності.

О 15:00 в провулку Музейний, 2-Б пройде захід «Майдан: Існуємо. Пам'ятаємо. Вимагаємо ». Заплановані наступні дії: демонстрація фільмів про Майдан, виступи сотників і організаторів Майдану, вільний мікрофон, майданівська кухня та інше.

Організатори заходу - партія «Воля», Центральна рада сотень Майдану, ГО «Міжрегіональний народний контроль», Михайлівська сотня, Рівненська сотня, 42-я сотня «Львівські ворота», Галицька сотня, Коломийська сотня, Майдан прес-центр, 38-я сотня імені Устима Голоднюка.

О 16:50 в кінотеатрі «Жовтень» відбудеться українська прем'єра документального фільму Наталії Бабінцевої «Музей«Революція». Українсько-російська стрічка є першим системним кінодослідженням візуальної культури Майдану. Герої Бабінцевої - музейні куратори, мистецтвознавці, художники, чиї роботи стали символами українського протесту.

Також в кінотеатрі «Україна» пройде закритий показ документального фільму «Зима у вогні» режисера Євгена Афінеєвського для сімей Героїв Небесної Сотні. Родичі загиблих під час Революції стануть першими глядачами стрічки в Україні, світова прем'єра якої відбулася у вересні на Венеціанському кінофестивалі. Показ у Києві пройде за підтримки посольства США.

З 16:00 до 00:00 на Майдані Незалежності триватиме студентський музичний марафон під назвою «21-го вони прийшли перші для того, щоб ми пішли за ними». Виступлять 15 молодих колективів, багато учасників яких були на Майдані.

На Хрещатику відкривається виставка «Страйкплакат - творчість протесту». До експозиції увійде 21 плакат про історію Євромайдану. Виставка триватиме до 30 листопада.

Крім цього, на Майдані можна буде подивитися інсталяцію «Україна - це кожен», ініційовану Юліаном Кухлевськім в грудні 2013 року. Вона є частиною відомого світового проекту Inside Out французького художника Джей Ер (Jr).