Економіка та бізнес
21 листопада 2015
Українські виробники не поспішають в ЄС
Держава поки не надає належної підтримки українським експортерам.
news-image

Українським виробникам не так вже й вигідно витрачатися на перехід на європейські стандарти якості. Про це аналітики розповіли у коментарі "Сегодня", повідомляє «Є!».

«Перейти на європейські стандарти - значить найняти європейських аудиторів, вони повинні зробити аудит по всьому ланцюжку, починаючи від землі закінчуючи виробництвом. Далі потрібно буде пройти перевірку в лабораторії. Крім того часто перед тим, як перейти на європейські стандарти, необхідно спочатку купити європейське обладнання та повністю поміняти технологічний процес. Це все дуже дорого, довго і важко. Але навіть якщо пройти цю всю процедуру, ви не отримаєте великої вигоди, оскільки квоти дуже мізерні. Тому багато виробників і не поспішають переходити на європейські стандарти », - пояснив виданню президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Як наслідок, процес перебудови українських підприємств йде вкрай повільно, відзначає директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

«Поки ми просто не можемо поставляти продукцію, яка може бути конкурентна, і це не залежить від квот. Європейський ринок дуже насичений. Споживач звик до високої якості, і відносно дешевої продукції. Тут потрібно і якості домагатися і дотримуватися цінових параметрів. Далеко не всім це вдається », - сказав він виданню.

При цьому експерт відзначив, що держава поки не надає належної підтримки українським експортерам для просування на європейські ринки. Тому, як зазначає Охріменко, інтерес в українського бізнесу до Європи поки що не такий вже й великий.