Політика
26 листопада 2015
Рада ввела поіменне голосування у місцевих радах
Відтепер прізвища депутатів, які підтримали те чи інше рішення, відтепер будуть оприлюднені.
news-image

Як повідомляє «Є!», народні депутати зобов'язали місцеві ради проводити поіменні голосування і публікувати їх результати на своєму веб-сайті.

Законопроект №2016а підтримали за основу та в цілому 236 депутатів.

У пояснювальній записці до проекту сказано, що переважна більшість голосувань у місцевих радах, на відміну від Верховної Ради, не були поіменними.

У протоколах сесій в такому випадку відображається тільки число депутатів, які голосували "за", проти або утрималися. Дані про те, як голосував кожен депутат за кожне рішення в більшості місцевих рад не відбиваються ні в протоколах, ні на сайтах, ні в друкованих виданнях. Як правило, ці дані неможливо отримати навіть за інформаційними запитами, оскільки вони не фіксуються і не зберігаються, - зазначено у документі. - Такий стан справ перетворює відкриті голосування в фікцію, не дає виборцям контролювати дії свого депутата, в тому числі під час голосувань за резонансні майнові, земельні, фінансові питання". 

Відтепер всі нетаємні голосування повинні бути поіменними, а прізвища депутатів будуть публікуватися на веб-сайтах рад та включатися в протоколи сесій.

Читайте також: Порошенко ветував закон, що робив безстроковими довідки внутрішніх переселенців