Суспільство
30 листопада 2015
Що пишуть турецькі ЗМІ про російські санкції?
Російські санкції - не головна тема в турецьких виданнях.
news-image

Росія відповіла на удар турецьких ВПС по Су-24 економічними санкціями, нагадує «Є!»

Зокрема, вирішено призупинити безвізовий режим з Туреччиною і обмежити ввезення деяких турецьких товарів. Туроператорам заборонено продавати путівки в Туреччину, а чартерні рейси туди будуть скасовані. У неділю санкції розкритикував турецький прем'єр, який нагадав Москві про її економічних інтересах в Туреччині.

Проте турецькі ЗМІ більше уваги приділяють двом іншими темам - арешту журналістів ліберальної газети Cumhuriyet («Республіка») і вбивства в Діярбакирі відомого адвоката Тахіра Ельче.

А газета Sabah, наприклад, головною новиною дня вважає те, що російські літаки нібито нанесли авіаудар в сирійській провінції Ідліб, убивши кілька десятків мирних жителів на продовольчому ринку. Огляд турецьких видань провів російський опозиційний канал "Дождь".

Hurriyet

Газета наводить результати опитування про те, через чиїсь прорахунків зіпсувалися відносини Росії і Туреччини, проведеного серед читачів агентства «Росбалт». На момент публікації замітки турецької газети більшість (36,65%) учасників опитування звинуватило в погіршенні відносин з Туреччиною Кремль. Ще 33,16% опитаних вважають, що в кризі ніхто не винен: таку реакцію Анкари неможливо було передбачити. Міністерство оборони РФ звинувачують 14,32% респондентів, Службу зовнішньої розвідки - 9,89%, Рада безпеки - 3,23%, міністерство закордонних справ - 2,85%.

В іншій замітці видання нагадує про скарги турків на тиск з боку російських офіційних органів. Напередодні посольство Туреччини в Росії повідомило, що направляє скарги в МЗС РФ і чекає від відомства пояснень.

Також газета Hurriyet згадує кілька інцидентів з турками в Росії, що відбулися після загострення відносин: затримання 39 турецьких бізнесменів за порушення міграційного законодавства в Краснодарі і турецьких студентів - в ході рейду ФСКН в Саратові.

Star

Газета пророкує проблеми з поставками деяких видів продовольства в Росію. Наприклад, видання побоюється, що на новорічних столах росіян може не виявитися турецьких мандаринів.

Велика частина турецького продовольчого імпорту - овочі і фрукти. За даними Мінсільгоспу, за 2015 Росія ввезла на 21% менше сільгосппродуктів (у вартісному вимірі), ніж у минулому році. Туреччина за рахунок продажу Росії овочів і фруктів отримала 1,035 млрд доларів. З Туреччини до Росії завозять 25% овочів і 20% фруктів.

Zaman

Видання розповідає про корабель з цитрусовими, який три дні стоїть у турецькому порту Самсун і не може вийти до Росії. На Туреччину припадає майже чверть від усього обсягу цитрусових, що ввозяться в Росію. Днями турецькі судна з овочами та фруктами вже перестали заходити в порт Новоросійська (через нього проходить до 50% поставок рослинної продукції з Туреччини)

Sabah

Газета пише про розгорнуту в соціальних мережах кампанію на підтримку турецьких товарів, ввезення яких в Росію буде обмежене. До підтримки Туреччини приєдналися, зокрема, телеканал Аль-Джазіра, а також багато відомих в арабському світі журналісти. Вони використовують хештегі «я мусульманин і я солідарний з Туреччиною», «підтримаємо турецьку продукцію» та інші. «Просування турецької продукції є обов'язком всіх мусульман і арабів», «турецькі продукти високоякісні і продаються за доступними цінами», - цитує видання слова учасників кампанії.

Dünya

У фотогалереї видання перераховані факти, які говорять про економічне значення Туреччини для Росії. Зокрема, газета нагадує, що товарообіг між країнами складає більше $ 30 млрд на рік, 35% нафти Туреччина купує у Росії, а за дев'ять місяців до Туреччини приїхали близько 3,3 млн туристів.

HaberTurk

Газета цитує відповідь прес-секретаря президента Росії Дмитра Пєскова на запитання ведучого «Росії 24» Сергія Брильова про те, чи не хоче Анкара перекрити Чорноморські протоки:

Ви будуєте абсолютно апокаліптичні сценарії. З нашої точки зору, ступінь передбачуваності дій турецького керівництва зараз визначається з працею. Давайте навіть не будемо обговорювати такі сценарії. Поки можна констатувати тільки одне: російські льотчики застраховані на випадок відновлення небезпеки, відповідна система ППО встановлена, а міркувати ось про таких апокаліптичних сценаріях давайте навіть не будемо.
Читайте також: Україна замінить Росію на турецькому ринку продовольчих товарів