Світ
30 листопада 2015
США посилює візовий режим у зв'язку з терористичною загрозою
Це торкнеться європейців, які відвідують США в рамках безвізового режиму.
news-image

Влада США вирішила посилити програму безвізового в'їзду в країну після недавніх терактів в Парижі. Агентство національної безпеки (АНБ) і Держдепартамент повинні переглянути існуючу програму і протягом 60 днів запропонувати президентові США Бараку Обамі свої ідеї щодо посилення заходів безпеки. У першу чергу, це торкнеться європейців, які відвідують США в рамках безвізового режиму, повідомляє «Є!».

У заяві, поширеній Білим домом, відзначається ймовірність введення "збору біометричних даних (відбитків пальців і / або фотографій)" в рамках даної програми для "надійного підвищення рівня безпеки". Адміністрація Обами і Конгрес також працюють над введенням паспортів з вбудованими мікрочіпами для тих, хто приїжджатиме в Сполучені Штати за цією програмою.

Крім того, планується підвищити рівень обміну інформацією в боротьбі з тероризмом між спецслужбами США і країн, що входять в програму безвізового в'їзду. Білий дім також планує збільшити штраф з 5 до 50 тисяч доларів для "авіаперевізників, які не змогли перевірити паспортні дані мандрівників".

В даний час програма дозволяє громадянам 38 держав відвідувати США з туристичними і діловими цілями на строк до трьох місяців без отримання візи. Особи, які в'їжджають по безвізовій програмі, можуть не проходити співбесіди в американському посольстві або консульстві у себе в країні і отримують дозвіл на в'їзд через електронну систему авторизації. Їх паспорта автоматично скануються за місцем прибуття в США, а дані вносяться в базу.

Йдеться про громадян низки європейських країн, зокрема Австрії, Бельгії, Угорщини, Німеччини, Греції, Іспанії, Італії та Франції, а також Австралії, Японії, Брунею, скандинавських і прибалтійських держав.