Мінфін розповів, скільки буде коштувати долар на кінець року
У Мінфіні прогнозують зміцнення гривні до кінця року, проте банкіри іншої думки.
news-image

За сім днів гривня на готівковому ринку подешевшала на 25 копійок. Вчора, в понеділок 30 листопада, курс на сірому ринку склав 25,5 грн / $. Міжбанк закрився на позначці 23,9-24,08, передає «Є!» з посиланням на матеріал Ліга.Фінанси.

Минулого тижня максимальних значень курс досяг вчетверг, впритул наблизившись до 26 грн / $.

26 листопада долари "з рук" купували за 25,7-25,9 грн / $, продавали за 25,4-25,6 грн / $. У відділеннях банків середній курс продажу долара становив 25,4 грн / $, покупки 24,6. На міжбанку курс досяг 23,9-23,97 грн / $.

У п'ятницю, 27 листопада, заступник міністра фінансів Ігор Уманський, заявив, про те, що коливання курсу гривні незабаром завершаться і до новорічних свят гривня зміцнитися.

В умовах тиску на ринок зайвої ліквідності, яка пройшла через виплати Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (Фондом), з іншого боку - сезонного фактора, у нас і склалася така тенденція Перед різдвяними та новорічними святами традиційно відбувається зворотний тренд - зміцнення нацвалюти", - сказав Уманський під час години запитань до уряду у Верховній Раді.

Позитивні прогнози чиновника, не поділяють учасники ринку, з якими поспілкувалася ЛІГА.net.

Дуже сумнівно, що до кінця року гривня зміцниться, тому що для цього немає ніяких передумов. Збільшення надходження валюти на міжбанківський ринок не очікується, так як ціни на основні українські експортні товари у світі продовжують падати і навряд чи сильно картина зміниться в найближчі місяці, - говорить керівник відділу по роботі з борговими інструментами Concorde Capital Юрій Товстенко.
На жаль, подібні коментарі представників Міністерства фінансів в більшості випадків є лише їх приватною думкою Об'єктивні коливання курсу гривні повинні бути постійними, так як поточна політика НБУ припускає ринкове курсоутворення, - додає глава аналітичного департаменту інвестиційної компанії Eavex Capital Дмитро Чурін.

Утримати курс на нинішньому рівні, швидше за все, намагатимуться адміністративними методами. Щоб збити попит на валюту, і тиск на курс, НБУ минулого тижня знову посилив вимоги до юросіб при купівлі валюти. У п'ятницю набула чинності постанова регулятора N822, яким закріплена ця норма. Тепер бізнес зможе купувати або обмінювати валюту для розрахунків за зовнішньоекономічними договорами тільки через один банк. За словами скарбника банку з групи найбільших, таким чином Нацбанк присікає дроблення контрактів імпортерами на кілька банків.

НБУ змушений адміністративно обмежувати покупку валюти, так як в країні накопичився значний відкладений попит на долар США і євро, - говорить Чурін.

На думку Товстенко, НБУ хоче повністю контролювати весь попит на міжбанку, щоб не допустити перекосів.

Адміністративними методами намагаються збити попит і на готівковому ринку. Після різкого стрибка курсу в четвер, Фонд тимчасово зупинив виплати вкладникам банку Фінанси та Кредит. 

Втім, за словами одного їх заступників голови великого банку, цілком можливо, що виплати були припинені з метою послабити попит на валюту на готівковому ринку. Ці дії мали успіх. Якщо в четвер котирування досягали 26 грн / $, то в понеділок, 30 листопада, курс гривні становив 25,2-25,3 грн / $.

Незважаючи на ручне управління і адміністративні заходи, гривня навряд чи зміцниться до кінця року, а може і ще "просісти" від поточних рівнів через обмеженої пропозиції. Збільшення валюти в країні не передбачається на тлі падіння експорту і зниження цін на експортні товари. У короткостроковій перспективі, додатково на курс може впливати монетарна політика США. 

На початку наступного року різких стрибків курсу не передбачається.

У перспективі першого кварталу 2016 можна очікувати помірну девальвацію до 24,5 - 25,5 грн / $ на міжбанку, - припускає керівник роздрібного бізнесу Агрокомбанку Ігор Львов.

У серпні МВФ переглянув свій прогноз курсу гривні на 2016 рік з 22,5 грн / $ до 24,1 грн / $. Міністерство фінансів закладає на 2016 рік курс на рівні, який прогнозує МВФ, 24,1 грн / $.

Щоб знизити девальваційний тиск на гривню, державі необхідно перевести діалог з МВФ у практичне русло з метою отримання третього траншу кредиту. Так як на ціни на експорт Україна впливати практично не здатна, джерелами додаткових валютних надходжень можуть служити докапіталізація банків і приватизація державних підприємств на прозорих конкурсних підставах, - говорить головний економіст Альфа-Банку Україна Олексій Блінов.
Якщо на світових ринках продовжиться падіння цін на сировину, а уряд і продовжить гальмувати масштабні реформи, то ми побачимо курс близько 30 грн / $ в кінці 2016- го, - припускає Товстенко.
Читайте також: Фінансовий прогноз на наступний рік від Наталії Яресько