Світ
2 грудня 2015
У Пакистані повісили чоловіків, які здійснили напад на школу
Під час нападу загинули понад 150 людей, більшість із яких - діти.
news-image

У Пакистані повісили чотирьох чоловіків, яких визнали причетними до нападу на школу для дітей військових у Пешаварі, передає «Є!» із посиланням на ВВС.

Напад вчинили приблизно рік тому. Тоді загинули понад 150 людей, більшість із яких - діти.

Смертний вирок нападникам призначив військовий суд - це перші страти у зв'язку з цією атакою.

Страти не повернуть мені сина, однак сини інших людей будуть у більшій безпеці, - сказав з цього приводу чоловік, чийого сина вбили під час нападу, а іншого поранили.

Бойовики Талібану напали на навчальний заклад у північно-східній частині Пешавару 16 грудня 2014-го.

Їхня жорстокість шокувала усю країну.

Напад викликав жорстке переслідування бойовиків-ісламістів, створення військових судів і повернення смертної кари у Пакистані - після шести років мораторію.

Судовий процес відбувався таємно. Як заявили військові, засуджені входили до групи джихадистів із пакистанського крила Талібану. Повідомили також, що вони брали участь в інших нападах на військові об'єкти, зокрема на авіабазу у Пешаварі у 2012-му.

Водночас у заяві не уточнили, яку роль ці люди відігравали під час нападу на школу.

Встановити, чи мали засуджені належний правовий захист або право подати апеляцію на свої вироки, як передбачає закон, неможливо.

Проти рішення уряду створити військові трибунали для притягнення до відповідальності цивільних, підозрюваних у тероризмі, виступили правозахисники. На їхню думку, наслідком такого кроку можуть стати помилки правосуддя і позасудові страти.

Впродовж останнього десятиліття у Пешаварі, який розташований поруч із афганським кордоном, відбувалися одні з найгірших спалахів насильства з боку груп бойовиків.