Світ
7 грудня 2015
Туреччина обурена фотографіями росіянина із гранатометом
Міністр закордонних справ Туреччини назвав інцидент провокацією.
news-image

Туреччина висловила обурення у зв'язку із фотографією російського військового корабля, що проходить через Босфор, на борту якого можна розгледіти військовослужбовця із гранатометом в руках. Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу назвав інцидент провокацією, передає «Є!» із посиланням на ВВС.

Фотографії десантного корабля "Цезар Куніков" оприлюднили турецькі ЗМІ. На них російський військовий тримає гранатомет на плечі.

Якщо солдат на російському військовому кораблі виставляє напоказ гранатомет чи щось іще, на кшталт ракети протиповітряної оборони, то це чиста провокація, - цитує турецького міністра газета Hurriyet.

За домовленістю, підписаною після Першої світової війни, Туреччина зобов'язана у мирний час пропускати усі військові і торгові кораблі, що проходять через Босфор, який розділяє Стамбул на європейську і азійську частини.

Для Чорноморського флоту РФ ця протока є єдиним виходом у Середземне море і далі у світовий океан.

Російсько-турецькі відносили загострилися після того, як наприкінці листопада турецький винищувач F-16 збив над турецько-сирійським кордоном російський бомбардувальник Су-24.

Анкара заявила, що російський літак збили після того, як він порушив повітряний простір Туреччини. Москва переконує, що літак не перетинав кордон.

У відповідь Росія запровадила проти Туреччини низку економічних санкцій, зокрема продуктове ембарго, і з 1 січня 2016 року відновила візи для громадян Туреччини.

Читайте також: Росіяни націлили на Туреччину протиповітряний комплекс