Політика
7 грудня 2015
Гройсман підписав закон про валютні кредити, але заявив, що сподівається на вето Порошенка
Влада подасть до парламенту альтернативне рішення проблеми валютної іпотеки.
news-image

Як повідомляє «Є!», Володимир Гройсман заявив, що вирішив підписати законопроект 1558-1 про реструктуризацію валютних кредитів, який був прийнятий парламентом ще 2 липня.

Питання про закон 1558-1. На цьому тижні буде юридичний механізм підписання цього законопроекту і направлення його президентові. Але я вважаю, що має бути напрацьований новий закон, який захистить валютних вкладників, які взяли кредити на власне житло, а не для того, щоб робити бізнес на недосконалість системи, - заявив голова Ради. - Очевидно, що цей закон вимагає ветування, а новий закон повинен бути внесений до Верховної Ради".

Нагадаємо, законопроект про "долар по 5 гривень", був прийнятий Радою 2 липня без обговорення. Наступного дня після прийняття закону депутати почали відкликати свої голоси.

Петро Порошенко назвав цей закон популістським, спрямованим на задоволення "менше ніж десятої частки відсотка, тих, хто не хоче або не може обслуговувати валютні кредити".

25 листопада Кабінет міністрів затвердив новий законопроект про реструктуризацію валютних кредитів, який покликаний допомогти громадянам і підприємствам, які брали кредити у валюті. Документ був розроблені Мінфіном спільно з НБУ і Незалежною асоціацією банків України та узгоджений з 19 найбільшими банками України.

Під реструктуризацію іпотечних кредитів підпадуть ті кредити, загальна сума заборгованості за якими не перевищувала 2,5 мільйони гривень станом на 1 січня 2015 року; за якими не було простроченої заборгованості на 1 січня 2014 року; кінцевий термін повернення яких не настав на 1 січня 2014 року.

Попросити реструктуризацію зможуть сім'ї, які мають єдине житло, яке перебуває в іпотеці; пільгові категорії (інваліди І групи, ветерани війни, багатодітні сім'ї і ті, які виховують дитину-інваліда, учасники АТО).

Реструктуризація дозволить списати від 25% до 100% кредиту на єдине житло, перевести залишок кредиту в гривневий еквівалент за курсом НБУ на день проведення реструктуризації, зафіксувати на три роки процентну ставку на тому рівні, при якому було взято кредит.

Читайте також: У Севастополі влаштували авіашоу (відео)