Через конфлікт з Туреччиною російське зерно дешевшає
В останні два тижні експортери закуповують у аграріїв менше товару і знижують закупівельні ціни.
news-image

Причиною падіння цін на російське зерно стало сезонне зростання пропозиції з боку аграріїв та побоювання експортерів, що вивіз зерна можуть обмежити. Про це пишуть "Ведомости", передає «Є!».

Як зазначає видання, у Росії з 24 листопада по 7 грудня 2015 року пшениця 3-го класу подешевшала майже на 5% - з 11 850 до 11 300 рублів за тонну (1 долар - 67 руб), а з середини жовтня ціни на зерно постійно зростали.

За даними видання причин падіння декілька: по-перше, сезонне зростання пропозиції з боку аграріїв, традиційне для другої половини листопада; по-друге - зниження світових цін; по-третє – побоювання експортерів, що вивіз зерна можуть обмежити.

Перш за все - в Туреччину, яка залишається найбільшим покупцем російського зерна в 2015/16 сільгоспроці (триває з липня по червень). В портах Азовського моря, орієнтованих більшою мірою на Туреччину, – ціни знизилися відчутно, говорить співрозмовник видання.

Після того, як російсько-турецькі відносини стали зіпсованими, у цих портах почалася легка паніка, розповідає він: перелякані виробники стали намагатися швидше продати залишки зерна, а трейдери, навпаки, були готові навіть призупинити продажі в Туреччину.

В останні два тижні експортери закуповують у аграріїв менше товару і знижують закупівельні ціни, підтверджує співробітник компанії – експортера зерна.

Ми діємо обережно, - пояснює він.

Останні три сезони Туреччина - найбільший покупець російського зерна, нагадує гендиректор аналітичної компанії "Прозерно" Володимир Петриченко.

Правда, в 2015/16 сільгоспроці Туреччина закупить менше через збільшення власного врожаю, додає він.

Росія ні в якому разі не буде обмежувати експорт зерна в Туреччину, запевнив минулого тижня заступник міністра сільського господарства РФ Євген Громико.

Заборона на вивезення зерна в Туреччину навіть не обговорюється, підтвердив у понеділок віце-прем'єр РФ Аркадій Дворкович.

На Росію припадає близько 70% всього турецького імпорту зернових, оцінював раніше аналітик "Уралсиба" Денис Ворчік.

Правда, у Туреччині є подушка безпеки – у держфонді Turkish Grain Board зберігається 2,6 млн т зерна, які можуть бути продані на внутрішньому ринку.