Все буде добре: західні експерти про українську економіку
Українській владі вдалося стабілізувати ситуацію в економіці, попри збройний конфлікт на сході країни та несприятливу кон’юнктуру на зовнішніх ринках.
news-image

Такими були спостереження більшості спікерів та учасників 10-го Українського інвестиційного саміту, організованого Adam Smith Conferences, що відбувся у Лондоні, передає «Є!» з посиланням на огляд ВВС.

Рекомендації західних експертів щодо того, як повернутися до зростання економіки, і які галузі можуть стати "двигунами" цього повернення, не завжди збігалися із думкою українських політиків, оглядачів та ЗМІ.

Тімоті Еш, один із провідних західних фахівців, що знаються на Україні, звернув увагу, що ще рік тому валютні резерви України були вдвічі меншими, ніж зараз, і курс гривні стрімко падав, а півроку тому країні загрожував дефолт.

Макроекономіка стабілізувалася, в цьому немає сумнівів. Наступного року, якщо вдасться домовитися щодо бюджету, темпи зростання можуть навіть дещо здивувати, бо база порівняння була дуже низькою, - каже Тімоті Еш.

Водночас він наголошує: українська влада багато уваги приділяє суто економічним реформам, але поки що так і не відповіла на величезний запит суспільства на верховенство права та боротьбу із корупцією, яку, каже аналітик, багато хто з українців вважають найбільшою перешкодою для відновлення економічного зростання в Україні.

Одна з галузей, де досягнення України за рік також визнають більшість оглядачів та експертів – це енергетика. Зокрема, йдеться про справжню диверсифікацію джерел постачання і кардинальні зміни у залежності від імпорту газу із Росії та збільшення імпорту газу із Європи за реверсними маршрутами.

Зростання української економіки у найближчому майбутньому обов’язково буде пов’язано із експортом, а продукція агропромислового комплексу – одна із провідних експортних статей. Однак, як кажуть експерти, варто розглядати й інші можливості.

Водночас, як наголошує Пітер Томсон із Ukrainian Agrarian Investment, нині настав час думати не лише про експорт сировини, а над інвестиціями у додану вартість як самої продукції, так і всього логістичного ланцюжка від лану до кінцевих споживачів в інших країнах.

Проте аграрії занепокоєні планами уряду скасувати податкові пільги для сільгоспвиробників. Це передбачено у бюджеті на наступний рік та у податковому законодавстві.

Цю проблему можуть врахувати у компромісному варіанті податкової реформи.

Міністр фінансів Наталія Яресько після засідання Національної ради реформ написала у Facebook, що спочатку можуть запровадити перехідний період перед тим, як сільськогосподарський бізнес переведуть на загальну систему оподаткування.

Читайте також: Найбільшими платниками податків в Україні виявилися Ахметов, Колесніков і Кличко - Forbes