Резонанс
11 грудня 2015
Слідчий комітет РФ звинуватив Ходорковського у вбивстві мера Нефтеюганська
Слідчий комітет звинуватив колишнього главу компанії «Юкос» Михайла Ходорковського в організації вбивств мера Нефтеюганська Володимира Пєтухова і керуючого компанії «Іст Петролеум Хандельсгез м.б.х» Євгена Рибіна.
news-image

Про це в п'ятницю, 11 грудня, повідомляється на сайті Слідчого комітету, передає «Є!».
 
За даними слідства, Ходорковський доручив співробітникам «Юкоса» вбивство мера Нафтоюганська Володимира Пєтухова і керуючого компанії «Іст Петролеум Хандельсгез м.б.х» Євгена Рибіна, так як їх службова діяльність суперечила інтересам «Юкоса».

У повідомленні СК говориться, що жодне важливе рішення в «ЮКОС» не приймалося без команди Ходорковського.

Причому для слідства абсолютно очевидно, що ці злочини скоювалися з корисливими мотивами. Так, організувати вбивство Пєтухова було вирішено у зв'язку з його законними вимогами як мера Нафтоюганська до нафтової компанії «Юкос» з повернення прихованих від держави податків. Замах на підприємця В'ячеслава Рибіна було пов'язано з ініційованими їм позовами до «Юкосу» по стягненню шкоди, заподіяної незаконною діяльністю цієї нафтової компанії, - йдеться в повідомленні Слідчого комітету.

Раніше Ходорковський заявив, що не буде заочно давати свідчення у справі про вбивство Пєтухова.

Нагадаємо, за вбивство мера Нефтеюганська і глави компанії «Іст Петролеум Хандельсгез м.б.х» до відповідальності були залучені Леонід Невзлін, Олексій Пічугін, Геннадій Цігельнік, Євгенія Решетнікова і Шапіро Володимир.

Мер Нефтеюганська Володимир Пєтухов був убитий 26 червня 1998 року.

Главу компанії «Іст Петролеум Хандельсгез м.б.х» Євгена Рибіна вбили 5 березня 1999 року.

Читайте також: Ходорковського викликають на допит у справі про вбивство як обвинуваченого