Політика
14 грудня 2015
Джемілєв назвав головну причину відновлення електропостачання до Криму
Головна причина, з якої активісти блокади Криму, дозволили частково відновити енергопостачання окупованого півострова Україною - стурбованість Заходу у зв'язку з цією ситуацією.
news-image

Про це заявив один з лідерів кримських татар, уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, передає «Є!» з посиланням на "Апостроф".

По-перше, ця гілка "Каховка-Титан" (якою відновлено енергопостачання - прим.ред.) заходить спочатку у Крим, а потім направляється в два райони Херсонської області, - пояснив він.

При цьому Джемілєв зазначив, що якщо гілкою не подавати електрику, залишаться знеструмленими деякі селища Херсонської області.

По-друге, були розмови про загрозу техногенної катастрофи на заводі "Титан", якщо туди не буде надходити електроенергія. Це, правда, не зовсім вагомий аргумент, ми цьому підтвердження не знайшли. Але істотним є те, що наші західні союзники висловлювали щодо цього занепокоєння і говорили, що коли в країні відбуваються такі речі, довільно перекриваються дороги, - це свідчення того, що держава не контролює ситуацію, що у нас нестабільність, - розповів один з лідерів кримських татар.

За словами Джемілєва, висловлювалися щодо цього й Франція, і Німеччина, посольство США теж висловлювало занепокоєння.

Ми говорили про те, що електроенергії, яка виробляється в Криму, при розумному розподілі повинно бути достатньо, щоб задовольняти побутові потреби мешканців півострова. Але в Криму все робиться по-російськи: росіяни спочатку військові бази забезпечують, ФСБ, а потім вже населення. Ми вирішили до 31 грудня, тобто до закінчення дії угоди між Росією та Україною про постачання (електроенергії — прим.ред.), цю одну лінію подати, - резюмував політик.

Раніше Джемілєв повідомляв, що в будь-яких угодах, підписаних Україною щодо анексованого Росією Криму, півострів має фігурувати тільки як частину України.

Читайте також: Кримські міста продовжують виключати від електроенергії через аварії