Як кинути росіян на гроші. Рецепт від Путіна
Президент РФ сьогодні підписав кілька важливих економічних законів, які безпосередньо торкнуться гаманця кожного росіянина.
news-image

Як повідомляє «Є!» з посиланнями на провідні російські ЗМІ, Володимир Путін сьогодні, 15 грудня, підписав урядовий закон про збільшення з 1 січня 2016 року мінімального розміру оплати праці (МРОТ) в Росії на 4% - до 6 тисяч 204 рублів, повідомляється в документі на офіційному порталі правової інформації.

Нібито гарна новина, розрахована на те, щоб майже непоміченою залишилась інша "гарна" інформація  - про заморожування пенсійних нарахувань росіян і реальний стан бюджету країни.

Інший закон, який не так активно поширюють російські ЗМІ, торкнеться найвразливішої верстви населення, - закон про продовження мораторію на формування накопичувальної частини пенсії на 2016 р.  Держдума схвалила законопроект про заморожування накопичувальних пенсій 4 грудня, Рада Федерації - 9 грудня.

Тобто російським пенсіонерам не слід розраховувати на збільшення пенсій найближчим часом. За рахунок грошей пенсіонерів Мінфін намагається поповнити схудлий бюджет у 2016 році на 344 млрд руб. (в 2017 р - 412 млрд, в 2018 році - 471 млрд). Тобто з цих розрахунків свідчить, що чиновники уряду не виключають заморожування накопичувальних пенсій ще на кілька років. І хоча віце-прем'єр уряду РФ Ольга Голодець нещодавно заявила, що "зекономлені" кошти підуть тільки на поточне пенсійне забезпечення, ситуація може бути непрогнозованою.

Сьогодні також російський уряд повідомив, що проект бюджету ПФР сформований в 2016 році з дефіцитом у сумі 175,1 мільярда рублів. Доходи на 2016 рік прогнозуються в сумі 7529 трильйона рублів. І навіть такий дефіцитний бюджет великої країні з великими абміціями може бути переглянутий, тобто урізаний саме в тих сферах, які зазвичай і так недофінансовувались - медицина, освіта, "соціалка".

Про це опозиційному телеканалу «Дождь» заявили депутати Держдуми Володимир Федоткін і Михайло Ємельянов. За їх словами, бюджет РФ доведеться переглядати у бік пониження як мінімум три рази - у березні, у червні і після виборів до Держдуми у вересні, що обумовлено зниженням цін на нафту та обвал рубля.

Проте поки в країні найкраще працюють пропагандисти і піарники, росіяни ще деякий час не відчуватимуть економічних і соціальних проблем, але повернення до жорсткої реальності може бути дуже болісним. Адже за великі амбіції свого лідера в Україні, Криму і Сирії розплатиться кожен з них зі свого власного гаманця.

Читайте також: Мережу підірвав виступ російських підприємців з різкою критикою путінського уряду (ВІДЕО)