19 грудня 2015
Історія старовинних ялинкових іграшок (до ХХ століття)
Дізнайтеся, якими були найперші ялинкові прикраси та як вони вдосконалювалися до радянських часів.
news-image

Мабуть, кожен задумувався над тим, як же святкували Новий рік у старовину, ще до радянських часів та революції. «Є!» розкаже, які були в ті часи ялинкові прикраси, та як їх створювали. Пропонуємо вам цікаву "подорож у минуле", спробуйте поринути в атмосферу тих часів.

Іграшка човник кінець XIX — початок XX століття

Іграшка човник кінець XIX — початок XX століття

Звичай прикрашати до Нового року ялинку з'явився ще в Середні віки у германських народів. Вони вважали ялину священним деревом, що символізує безсмертя. Щороку в дні зимового сонцестояння вони прикрашали свої будинки ялиновими гілками, бо вірили, що в хвої мешкають добрі духи природи.

Починаючи з XVI століття ялинка стала символом християнського Різдва. У Німеччині, Голландії, Англії з'явилася традиція ставити в будинку ціле хвойне дерево і розвішувати на його гілках прикраси. Перші три століття прикраси ці були виключно їстівні. Яблука вішали в якості спогаду про райські плоди, що росли на "дереві пізнання". Прісні вафлі символізували тіло Христове. Також розвішували пастилу, імбирні пряники та горіхи.

Справжні ялинкові іграшки з'явилися лише наприкінці XVIII сторіччя. У ті роки були дуже модні прикраси з ялинових шишок, покриті золотим напиленням, посріблені зірочки з соломи та невеликі фігурки ангелів з карбованої латуні. Також на ялинках у залізних підсвічниках розставляли маленькі свічечки, схожі на сучасні, які використовують для торта. Запалювали їх лише раз на Різдво. Під ялинкою ставили відро з водою та з піском, щоб відразу ж загасити вогонь, якщо трапиться пожежа.

Іграшка з вати, хромолітографія. Кінець XIX - початок XX століття.

Перші ялинкові кульки з'явилися в Тюрінгії, в місті Лауша, у 1848 році. Лауша славився своїми склодувами. І ось одного разу один майстер вирішив на Різдво порадувати своїх дітей та прикрасити для них ялинку. Але він був дуже бідний. Грошей на фрукти та солодощі для прикрас не вистачало. І тоді він видув яблука, лимони, пряники і горіхи зі скла. Іграшки вийшли настільки красиві, що про них пішли чутки. І незабаром вже не тільки жителі Лауша, але і всієї Німеччини стали замовляти собі скляні прикраси на Різдво.

Іграшка зі скла. Кінець XIX - початок XX століття

Спочатку скляні ялинкові іграшки були з товстого важкого скла, а зсередини для блиску вони покривалися шаром свинцю. Але в 1860 році в місті Лауша був побудований газовий завод. За допомогою газових горілок скло можна було тепер розігрівати до дуже високих температур, і склодуви стали робити тонкі витончені прикраси. Кулі із золотими і срібними візерунками, ангельські голівки, полуниці, бурульки, шишки... Довгий час німецькі склодуви зберігали секрети своєї майстерності в таємниці, тому до ХХ століття ялинкові іграшки вироблялися тільки в Німеччині, звідки їх експортували в інші країни: Англію, Голландію, Францію, Росію.

Іграшка з вати. Кінець XIX - початок XX століття

У Росії святкувати Новий рік стали 1 січня 1700 за указом Петра I. Він же звелів, наслідуючи приклад голандців, прикрашати ворота та двері будинків ялиновими гілками. Іграшок на цих гілках не розвішували. Перша ялинка, прикрашена свічками, іграшками та гірляндами, була встановлена ​​в Петербурзі в 1852 році. Вважається, що цей звичай завела дружина імператора Миколи I Олександра Федорівна, яка народилася і виросла в Пруссії.

З цього моменту наряджати ялинку на Різдво стало дуже модно. Однак це було не так вже й просто. Скляні прикраси, які привозили з Німеччини, коштували дуже дорого. На межі XIX і XX століть за одну скляну кульку торговці іграшками просили 20 рублів, а за набір могли взяти і 200. І це при тому, що за 20 рублів в ті часи можна було купити корову, за 200 - будинок під Петербургом.

Іграшки з вати з фарфоровими обличчями. Кінець XIX - початок XX століття.

Альтернативою дорогим скляним прикрасам стали іграшки з вати. Їх можна було купити в магазині, а можна було виготовити самостійно. Перед Різдвом дамські журнали розповідали читачкам, як зробити фігурку з вати своїми руками.

Ось витяг з журналу початку ХХ століття: "Варимо клейстер. На 1 і 1/2 склянки води беремо 2-3 столові ложки крохмалю, доводимо до кипіння. Потім з дроту робимо каркас. Вату ділимо на смужки, змочуємо клейстером і намотуємо на дріт. Ще можна використовувати техніку пап'є маше. Тобто наклеювати на каркас змочені в клейстері шматочки паперу. Закріплюємо все це на каркасі за допомогою ниток. Сушимо іграшку два дні. Потім розфарбовуємо."

Іграшка з вати, хромолітографія. Кінець XIX - початок XX століття.

З вати створювали найрізноманітніші фігурки: ангелів з крилами, райських птахів, дівчаток на ковзанах і хлопчиків на лижах. Часто голівки у цих лялечок були порцелянові. Також в магазинах продавалися аркуші з хромолітографічними зображеннями. З цих аркушів можна було вирізати обличчя ангелів, дітей або дідів-морозів та приклеїти на ватяну або тканинну іграшку.

Хромолітографія. Кінець XIX - початок XX століття.

Також до революції в Росії були дуже популярні ялинкові іграшки в техніці дрезденського картону. Це були фігурки, склеєні з двох половинок витисненого картону, тонованого золотою або срібною фарбою. Їх виробляли машинним способом в Дрездені і в Лейпцигу починаючи з XIX століття. Продавалися ці фігурки у вигляді аркушів із витиснутими деталями, які треба було самостійно видавити, вирізати і склеїти.

У Росії дрезденський картон можна було замовити поштою. Коштував він цілком доступно. 40 копійок - за лист нескладних фігурок у вигляді пташок, зайчиків, слоників, левів. 1 рубль 20 копійок - за об'ємні фігурки: срібні гарматки, літачки, кінні екіпажі.

Фабричне виробництво ялинкових іграшок було вперше налагоджене в Росії в роки Першої світової війни. У той час в місті Клин існував скляний завод, що належав з 1848 року князям Меншиковим. На цьому заводі з кольорового скла виготовлялися лампи, пляшки та скляний посуд для аптек. У війну в Клин потрапили полонені німецькі солдати. Вони навчили російських майстрів видувати зі скла ялинкові кульки і намиста.

Ялинкові прикраси з вати. Кінець XIX - початок XX століття.

Першій світовій війні ми зобов'язані й іншою прикрасою, без якої неможливо уявити сучасну ялинку - верхівкою у вигляді шпиля. Протягом усього XIX століття верхівку різдвяної ялинки прикрашали або Віфлеємська зірка, або фігурка Ісуса Христа. Зазвичай їх робили з дрезденського картону та для більшого ефекту підсвічували свічками.

З початком Першої світової війни підйом патріотизму, як у Німеччині, так і в Росії був настільки сильний, що на маківки ялинок стали надягати верхівки, які були схожі на солдатські каски та шоломи. У радянські роки Віфлеємська зірка була замінена на червону кремлівську, а ось верхівка збереглася та стала особливо популярною в 1960-1970 роки. Вона могла бути у вигляді шпиля, злітаючої ракети, також її прикрашали дзвіночками.

Наступного разу ми вам розкажемо про історію новорічних іграшок, починаючи з радянських часів.

Нагадаємо, що ми вже розповідали про 10 ідей подарунків бабусі та дідусю на Новий рік.

Автор: Ірина Радченко