Події
18 грудня 2015
Україна вводить мораторій на виплату "боргу Януковича" Росії
Уряд України запроваджує мораторій на виплату боргів Росії на загальну суму 3,582 мільярдів доларів.
news-image

Про це повідомляє «Є!» з посиланням на агентство "Інтерфакс-Україна".

Йдеться про випущені наприкінці 2013 року на євробонди на три мільярди доларів, а також про гарантовані державою кредити, які Конструкторське бюро "Південне 2" і "Укравтодор"отримали у російських банків.

Відсьогодні виплати за цими боргами на загальну суму 3,582 мільярдів доларів на користь російської сторони зупиняються до моменту або прийняття наших пропозицій щодо реструктуризації, або відповідного судового рішення, - сказав прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, відкриваючи засідання уряду в п'ятницю, 18 грудня.
Ми готові до судової процедури з російською стороною, - зазначив Яценюк.

Нагадаємо, що 16 грудня Рада директорів Міжнародного валютного фонду визнала позику у три мільярди доларів у формі євробондів офіційним боргом України.

Президент РФ Володимир Путін та інші російські можновладці неодноразово заявляли, що Росія звернеться до суду, якщо Україна 20 грудня не поверне борг.

Утім, можливий дефолт за цим кредитом не вплине на програму фінансування України з боку МВФ, оскільки 8 грудня МВФ відмовився від політики нетерпимості щодо прострочених боргів за офіційними кредитами.

Читайте також: МВФ підтвердив офіційний статус боргу України перед Росією