Політика
19 грудня 2015
Президент повернув до парламенту закон про реструктуризацію валютних кредитів
Петро Порошенко надав пропозиції щодо зміни деяких положень.
news-image

Президент України Петро Порошенко застосував право вето стосовно закону «Про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті». Глава держави повернув законопроект до Верховної Ради для повторного розгляду. Про це повідомляє прес-служба Президента, передає «Є!».

Парламентарі надали на підпис главі держави закон, у якому запропонували механізм реструктуризації зобов'язань в іноземній валюті фізичних осіб за споживчими кредитами. Депутати запропонували змінити валюту кредитних зобов'язань на українську національну за чинним курсом Національного банку. У законопроекті також оговорювалась процентна ставка, яка не має підвищуватись.

"На переконання глави держави, запропоновані законом, що надійшов на підпис, заходи істотно порушують баланс прав сторін кредитного договору в сторону позичальників, покладаючи всі тягар збитків виключно на банківську систему", - йдеться в повідомленні.

Зокрема Порошенко не побачив джерел компенсування збитків для банківської системи України, а також компенсації втрат комерційних банків. Глава держави переконаний, що для бюджетної системи України такий законопроект створює певні ризики.

"Глава держави повернув Закон зі своїми пропозиціями до Верховної Ради для повторного розгляду, а Кабінету Міністрів доручив невідкладно внести на розгляд Парламенту альтернативний законопроект", - йдеться у повідомленні.