Політика
19 грудня 2015
Венеціанська комісія розкритикувала закон про декомунізацію
Законопроект окреслено, як недемократичний.
news-image

Венеціанська комісія зробила зауваження українським парламентарям щодо закону про декомунізацію. Іноземні колеги наголосили, що Україна має право забороняти будь-яку символіку, але це не повинно стати утиском прав та свобод громадян. Про це повідомили в прес-службі Ради Європи "Європейській правді", передає «Є!».

Українська сторона отримала певні рекомендації від Ради Європи, скориставшись якими вона зможе внести корективи у законопроект, щоб довести його до стандартів ЄС.

Парламентарів зокрема попросили точніше окреслити термін "пропаганда", щоб він ніс у собі конкретний зміст. Покарання за недотримання даного закону стало темою окремої розмови у Венеціанській комісії.

"Звичайна демонстрація використання символіки або назви не повинні призводити до ув'язнення", - сказано в спільному висновку Венеціанської комісії та Бюро з демократичних інститутів і прав людини.

Мова йшла також про політичні сили, які є прихильниками комуністичних ідей та про журналістів, які такі ідеї пропагують. У Раді Європи наголосили, що покарання повинно бути жорстким у крайньому випадку.