Політика
22 грудня 2015
"Свобода" і "Самопоміч" поставили свої політичні інтереси вище киян, - експерт
Політолог Микола Волгов переконаний, що відмова від голосування цих двох фракцій виглядає виключно політичним рішенням.
news-image

Фракція «Самопоміч» прийняла позицію «Свободи» по бюджетному голосуванню в столиці і це не йде їм на користь. Так політичний консультант, тренер, виконавчий директор Асоціації політспеціалістів «POLITCONSULTANT.org» Микола Волгов прокоментував рішення партій не підтримувати на сьогоднішньому пленарному засіданні Київради проекти бюджету Києва та Програми соціально-економічного розвитку на 2016 рік, повідомляє «Є!».

«У Київраді намітилася нездорова опозиція в особі фракцій« Свобода »і« Самопоміч ». Відмовою підтримати бюджет і програму соціально-економічного розвитку міста на 2016 рік вони намагаються дестабілізувати ситуацію в Києві. Це все одно, що на знак протесту вимкнути подачу води до лікарні. За фактом нікому нічого не довів, а люди страждають », - сказав політичний консультант.

Експерт пояснив, що бюджет і програма соціально-економічного розвитку - два найважливіші фінансові документи міста. Якщо перший регулює всі надходження до скарбниці, то згідно з другим здійснюється їх розподіл на основні статті витрат, які необхідні для належного функціонування міста.

«Розподіл коштів на закупівлю медикаментів в лікарні, на ремонт садочків, на здійснення соцвиплат, облаштування скверів, реконструкцію дороги - це тривалий процес. Бюрократична машина не дозволяє пройти всі етапи - від прийняття рішення до проведення тендеру і переказу грошей на рахунок виконавця робіт - за кілька днів. Ось чому важливо приймати ці документи до початку нового бюджетного року, щоб встигнути провести всі регламентні процедури, щоб місто і далі нормально працювало », - зазначив Волгов.

За його словами, у розробці проектів бюджету та соціально-економічного розвитку могли брати участь всі політсили, вносити свої пропозиції, тому відмова від голосування цих двох фракцій виглядає виключно політичним рішенням.

«У політиці важливо вміти вести переговори, боротися за позицію та йти на поступки, але не самостверджуватися коштом мешканців столиці. Кияни вміють відрізнити справжній протест, від уявного. В даному випадку вагомих аргументів у "Свободи" і "Самопомочі", м'яко кажучи, не вистачає », - підкреслив політичний експерт.
«За спостереженнями з боку, формування цих документів було відкритим. І хоча всі побажання «Свободи» і «Самопомочі» були враховані, в тому числі по їх округах, вони, судячи з усього, виключно з суб'єктивних причин бойкотували прийняття фінансових документів. Раніше така поведінка спостерігалося тільки у представників "Свободи", на подив зараз "Самопоміч" стала на їхній бік. Це точно не додасть рейтингу "Самопомочі", оскільки вони ставлять свої політичні інтереси вище киян », - підкреслив Микола Волгов.