Події
25 грудня 2015
У центрі Луцька церква незаконно руйнує пам'ятки архітектури національного значення (ФОТО)
У самісінькому центрі міста почали вести самочинні роботи на території Свято-Троїцького кафедрального собору.
news-image

Як повідомляє «Є!», місцеві жителі б'ють на сполох через руйнування пам'ятки національного значення.

Боротьба луччан із незаконним будівництвом почалася ще у 2007-му році. Тоді на території комплексу споруд монастиря та костелу бернадинів, яка була арендована Свято-Троїцьким кафедральним собором за одну гривню, почалися будівельні роботи.

Виявилося, що місцеві підприємці заплатили грошей церковникам та почали будівництво кафе.

Раніше там знаходилося стародавнє кладовище. За літописами, там був захоронений кінь князя Андрія Боголюбського, - розповів громадський активіст Ігор Левчук. - Тоді, у 2007-му з будівельних робіт просто вигнали усіх археологів, а захоронення розкопали та викинули останки 500 людей фактично на смітник. Вони до сих пір лежать просто неба".

Активісти не змогли зупинити будівництво кафе тоді, а зараз почався новий етап руйнування пам'ятки.

Ця пам'ятка архітектури здана підприємцям, які почали будувати новий розважальний заклад, - зазначив активіст. - Знищують все - розбирають підвал монастирю, де раніше була катівня НКВС та німецьких окупантів. Ставлять склопакети. Вчора виносили цеглу, яка була складовою муру підвалу. Сьогодні змішали її з землею та привезли бетономішалки, якими збираються заливати територію кладовища".

Місцеві жителі кажуть, що неодноразово зверталися до поліції, але ніякої реакції від правоохоронців не було. 

Згідно з документами міністерства культури, ніяких документів щодо дозволу проведення робіт на території пам'ятки не надавалось, проте роботи йдуть повним ходом. Навіть на католицьке Різдво будівельники руйнуватимуть старі захоронення на території колишнього костелу.

Читайте також: Спокій на вулицях Луцька охоронятиме патрульна поліція(фото)