Найбільші авіавиробники планують відмовитись від других пілотів в екіпажах літаків
Найбільші авіавиробники, включаючи Airbus і Boeing, розробляють автоматизовану систему, яка дозволить відмовитися від других пілотів екіпажів пасажирських і вантажних літаків.
news-image

Над новою технологією працюють загалом 35 авіавиробників і дослідних груп, передає «Є!» з посиланням на Lenta.ru і The Times.

Передбачається, що впровадження такої системи дозволить компаніям заощадити на кадрах і тим самим знизить собівартість польотів, а також підвищить безпеку, зменшивши кількість помилок, викликаних людським фактором. Фінансуванням розробки займається Єврокомісія, зазначає видання.

Однак експерти висловлюють побоювання, що система не впорається з поставленими перед нею завданнями. За даними, які наводить The Times, значній кількості небезпечних інцидентів при польотах запобігають саме пілоти, а не автоматика. Водночас творці проекту наголошують, що в 2010 році в 60% випадків авіакатастрофи відбувалися через дії екіпажу

Варто зазначити, що члени екіпажу нерідко стають винуватцями авіаінцидентів і катастроф.

Раніше повідомлялось, що після того, як перший пілот літака A320 авіакомпанії Germanwings, який розбився в Альпах, залишив кабіну, його колега змінив код доступу до неї – саме тому перший пілот не міг потрапити назад.

Читайте також: Вибухівку на борт А312 пронесла росіянка за наказом ГРУ - ЗМІ