Financial Times: 2016 рік стане критичним для російської економіки
На тлі зниження цін на нафту рубль впав до річного мінімуму, і Росія зіткнулася з перспективою продовження економічного спаду, який триватиме другий рік поспіль.
news-image
Про це пише газета Financial Times, передає «Є!».

Наголошується, що у вересні цього року російський президент Володимир Путін заявляв про те, що пік кризи вже пройдено, однак тепер ці "оптимістичні очікування" випарувалися.

За прогнозами Світового банку, в 2016 році ВВП Росії скоротиться на 0,7%, а ЦБ очікує скорочення на 0,5-1%, якщо ціна на нафту досягне $ 50 за барель. Якщо ж ціна на нафту складе $ 35 за барель, то ВВП скоротиться на 2-3%, вважає ЦБ.

Міністр енергетики Олександр Новак і міністр економічного розвитку Олександр Улюкаєв говорять про те, що низькі ціни на нафту збережуться протягом довгого часу. Новак звинувачує в цьому "дестабілізуючий ринок" Саудівської Аравії, яка відмовляється скорочувати обсяги видобутку нафти.

Автор статті підкреслює, що політичні дії Росії призводять до економічних проблем. Так, наприклад, обмеження на імпорт українських і турецьких товарів може спричинити за собою зростання інфляції.

Проте поки залишається неясним, чи призведе погіршення російської економіки до проведення більш помірної зовнішньої політики, пише видання.

Читайте також: Істерика глави найбільшого російського банку: вимагає співпраці з Заходом і виходу Росії з ізоляції