Події
6 січня 2016
У Росії "АвтоВАЗ" скорочує робочий тиждень і переходить на жорстку економію
Головна причина - зниження попиту на фоні поглиблення кризи в Росії.
news-image

Російський "АвтоВАЗ" цього року планує скоротити робочий тиждень і перейти до жорсткої економії, передає «Є!»ь  з посиланням на ТАРС.

2016 буде вкрай важливим для" АвтоВАЗу ", оскільки рік пройде під девізом фінансового оздоровлення підприємства. Для цього будуть вживатися серйозні заходи економії та оптимізації, - сказали на підприємстві.


Нагадаємо, 2015 виявився досить складним для російських автовиробників. Продажі впали, а витрати підприємств зросли через курсу валют та підвищення закупівельних цін на автокомпоненти. Тільки за січень-вересень 2015 продажу LADA на внутрішньому ринку впали на 28,3% при загальному падінні російського авторинку на 33,5%. Чистий збиток групи "АвтоВАЗ" за дев'ять місяців виріс в 1,8 рази - до 9,4 млрд рублів (1 дол. - 74 руб.), а виручка за звітний період знизилася на 7,7% - до 125,3 млрд рублів.

Основні напрямки оздоровлення "АвтоВАЗу" та адаптації до існуючих ринкових умов були озвучені на засіданні ради директорів 30 листопада 2015. В їх числі - оптимізація виробничих ліній, соціальні програми підтримки добровільного виходу на пенсію і введення особливих умов роботи.

Наказ про перехід "АвтоВАЗу" на чотириденний робочий тиждень був підписаний ще у грудні 2015 року. Режим вводиться з 15 лютого 2016 року у півроку, розповів ТАРС голова профспілки підприємства Сергій Зайцев. За його словами, після введення чотириденної тижні зарплата працівників знизиться приблизно на 20%. Однак профспілка зазначає, що ця міра гарантує збереження робочих місць - за законом, під час дії режиму скороченого робочого тижня не можна проводити масові скорочення персоналу.

Читайте також: Financial Times: 2016 рік стане критичним для російської економіки