Політика
11 січня 2016
Путін відмовляється віддавати Україні контроль над кордоном
Президент РФ звинуватив Україну в невиконанні Мінських угод.
news-image

Президент Росії Володимир Путін вважає, що не зобов'язаний повертати Україні контроль над кордоном Луганської та Донецької областей з РФ.

Про це він сказав в інтерв'ю німецькій Bild, оприлюдненому 11 січня на сайті Кремля, пише «Є!».

Всі говорять про те, що потрібно обов'язково виконати Мінські угоди, і тоді можна переглянути питання про санкції. Повірте мені, це зараз набуває характеру театру абсурду, бо основне, що повинно бути зроблено по виконанню Мінських угод, лежить на стороні сьогоднішніх київських властей . Не можна вимагати від Москви те, що має зробити Київ. Наприклад, найголовнішим у всьому процесі врегулювання, ключовим питанням є питання політичного характеру, а в центрі - конституційна реформа. Це 11-й пункт Мінських угод. Там прямо записано, що повинна бути проведена конституційна реформа, причому не в Москві ж повинні бути прийняті ці рішення! - сказав він.

Путін вказав на те, що Україна повинна була до кінця 2015 року завершити конституційну реформу:

  Ось дивіться, у нас все позначено: проведення конституційної реформи в Україні з набуттям чинності до кінця 2015 року. Пункт 11. 2015 пройшов.

На питання журналістів, чи не повинна конституційна реформа була бути проведена після того, як будуть припинені всі бойові дії, Путін відповів негативно.

Що написано? Пункт 9-й - відновлення повного контролю над державним кордоном з боку уряду України на підставі закону України про конституційну реформу до кінця 2015 року за умови виконання пункту 11, тобто проведення конституційної реформи. Тобто спочатку конституційна реформа, політичні процеси , а потім на основі цих процесів створення атмосфери довіри і завершення всіх процесів, у тому числі закриття кордону. Наші європейські партнери - і Канцлер ФРН, і Президент Франції - повинні якось побільше вникати, мені здається, в ці проблеми, - сказав він.

Путін також зауважив, що Україна  має внести зміни до Конституції, що стосуються особливого статусу Донбасу, на постійній основі.

Тут (у Мінських угодах, - ред.) написано, що зміни в Конституції мають бути на постійній основі. Уряд України вніс у перехідні положення, імплементувати туди закон про особливий статус цих територій, раніше прийнятий. Але цей закон, який вони внесли в Конституцію, прийнятий всього на три роки. Два роки вже пройшло. Ми коли в Парижі зустрічалися, і Канцлер ФРН, і Президент Франції погодилися з тим, що цим законом повинен бути доданий інший характер, і він повинен бути включений туди на постійній основі. І Президент Франції, і Канцлер це підтвердили. Так ця Конституція не була проголосована навіть у тому вигляді, в якому вона зараз є, а закону так і не надано статус постійно діючого. Як можна вимагати від Москви те, що повинні зробити в Києві наші колеги своїм рішенням? - обурився він.

Нагадаємо, термін виконання Мінських угод закінчився в 2015 році. Лідери країн "нормандської четвірки" домовилися продовжити цей термін, проте конкретні дати оприлюднені не були.

Читайте також: Російська еліта незадоволена політикою Путіна