Політика
12 січня 2016
Топ-5 геополітичних ризиків на 2016 рік
На думку впливового американського політолога Яна Бреммера, найбільш серйозний ризик 2016 року криється в руйнуванні відносин, які були наріжним каменем глобальної стабільності.
news-image

Різким потрясінням був ознаменований початок року, який розпочався з конфлікту між Саудівською Аравією та Іраном і стрімкого падіння фінансового ринку Китаю. Однак я, як засновник Євразійської Групи, яка займається консультуванням щодо політичних ризиків, вважаю, що  найбільш серйозний ризик 2016 року криється в руйнуванні відносин, які були наріжним каменем глобальної стабільності.

 1. ПОСЛАБЛЕННЯ АЛЬЯНСУ  

 Трансатлантичне партнерство було найбільш важливим альянсом у світі майже 70 років, проте за останні кілька років суттєво ослабло та втратило свою значущість, як ніколи. США більше не відіграє вирішальну роль у вирішенні будь-яких найбільш пріоритетних завдань Європи. Втручання Росії в Україну, яке триває і досі, та конфлікт в Сирії будуть поглиблювати трансатлантичні розбіжності. Оскільки американські та європейські шляхи розходяться, не залишиться нікого з гравців міжнародного рівня, хто зможе «загасити» чи згорнути глобальні конфлікти, особливо на Близькому Сході.

 2. «ЗАКРИТА» ЄВРОПА

 У 2016 році основний конфлікт виникне між «відкритою» і «закритою» Європою. Проблема нерівності учасників ЄС, конфлікти, пов’язані з біженцями й тероризмом, політика «ініціативи знизу» - усе це в сукупності стане безпрецедентним викликом принципам, на яких був заснований альянс. Відкриті кордони Європи зіткнуться з певними тиском, у той же час існує цілком реальний ризик, що Великобританія може вирішити покинути ЄС. Європа у 2016 році «триматиметься» виключно завдяки економічним факторам, на відміну від понять «соціальної тканини» та більш широкого розуміння ЄС як ментальної общини.

 3. ВПЛИВ КИТАЮ

  Ще жодна країна з таким рівнем політичного й економічного розвитку не справляла настільки значного впливу. В масштабі сьогодення Китай – єдина  держава з реальною глобальною економічною стратегією. Визнання того, що Китай  водночас є найважливішим і найбільш неоднозначним рушієм низки глобальних змін все більше турбуватиме інших міжнародних гравців, які або виявляться до цього не готовими, або ж не розділятимуть пріоритети даної країни. Відповідно -  не знатимуть, як реагувати на такі зміни.

 4. IДІЛ І «ДРУЗІ»

Ісламська Держава Іраку і Великої Сирії є найпотужнішою терористичною організацією в світі, з послідовниками і наслідувачами в ряді країн – від Нігерії до Філіппін. Але міжнародна реакція на її зростання була неадекватною, неправильно зорієнтованою та спрямованою на протилежні цілі. У 2016 року проблема неможливості виправити ситуацію призведе до того, що  IДІЛ та інші терористичні організації, що розділяють її цілі, цим скористаються. Найбільш вразливими державами залишаться ті, на які ІДІЛ має явні причини націлитись - Франція, Росія, Туреччина, Саудівська Аравія і США, а також країни з найбільшою кількістю неінтегрованих мусульман-сунітів -  Ірак і Ліван.

 5. РОЗКОЛ САУДІВСЬКОЇ АРАВІЇ

 Саудівська Аравія зіткнулася у цьому році з посиленням ризику нестабільності, а зростання її політичної ізоляції призведе до того, що вона на Близькому Сході діятиме більш агресивно, у чому ми вже пересвідчилися. Загроза розбрату в саудівській королівській сім'ї загострилася, і сценарій відкритого конфлікту, який був немислимий перед вступом на престол Короля Салмана у січні 2015, став цілком реальним. Основним джерелом зовнішнього тривоги Саудівської Аравії є Іран, її регіональний суперник, який скоро буде звільнений від санкцій.І зараз, коли Іран відповів з відкритою ворожістю на страту Саудівською Аравією верховного шиїтського проповідника, ми можемо очікувати посилення їх протистояння у Сирії, Ємені та інших країнах регіону.

 

Переклад з англійської мови «Є!»

Оригінал:

The Top 5 Geopolitical Risks for 2016