Світ
13 січня 2016
Модний бренд обрав своїм "обличчям" жінку, яка вижила після нападу з кислотою
Жертва кислотного нападу стала моделлю.
news-image

Індійський модний бренд обрав активістку Лакшмі Саа, яка вижила після нападу з кислотою, обличчям нової лінії дизайнерського одягу для жінок в рамках кампанії "Обличчя мужності", передає «Є!» із посиланням на ВВС.

Лакшмі Саа було 15 років, коли 32-річний чоловік облив її кислотою за те, що вона відмовилася вийти за нього заміж.

Спочатку я відчула холод. А потім - сильний опік. Потім рідина розплавила мою шкіру, - згадує вона про напад.

Відтоді вона стала одним із найвідоміших активістів в Індії, які виступають проти нерегульованого продажу кислоти, а також закликають до суворішого покарання за напади із кислотою.

Ця можливість представляти бренд одягу є для мене платформою, аби стати прикладом для таких жінок, як я, бути впевненими і мужніми, попри свій фізичний вигляд. Це надало також можливість надіслати злочинцям чіткий сигнал, що жінка не втратить мужності навіть після того, як на неї напали з кислотою, щоб знищити її фізичну красу, - розповіла пані Саа.

Згідно з оцінками міжнародної організації Acid Survivors Trust International, щороку лише в Індії стається до тисячі нападів із кислотою, багато з яких залишаються незареєстрованими.

Попри це, країна не має жодного спеціального закону, за яким би можна було переслідувати таких нападників.

Однак 2013 року Верховний суд Індії відреагував на петицію пані Саа і наказав урядам індійських штатів сформулювати політику, яка б регулювала продаж кислоти без рецепту.

Компанія одягу Viva N Diva, для яких Лакшмі Саа стала моделлю, заявила, що обрала її, бо бажає змінити світогляд людей щодо моди і краси і поширити усвідомлення того, що краса виходить за рамки простих фізичних атрибутів.

Пані Саа погоджується, що це питання потребує ширшого обговорення.

Проблема не тільки в тому, що ти є жертвою, але і в тому, що саме суспільство тебе віктимізує. Вважають, що ти нікуди не годишся, і що твоє життя - марне, - зазначає вона.

Співзасновник Viva N Diva Рупеш Джхавар розповів, що ідея почати кампанію за участі пані Саа з'явилася після того, як він побачив календар із жінками, що пережили кислотний напад.

Мене, людину, яка звикла бачити манекенниць з бездоганною шкірою, які щодня ходять роздягнені перед камерою, ця думка і тривожила, і надихала. На мить я побачив красу зовсім по-іншому, і ми схотіли зафіксувати її - прибрати з їхніх очей будь-який натяк на жертву і дати їм сцену, роботу, платформу, спосіб показати свій стиль, - сказав він.