Політика
13 січня 2016
Влада Криму оголосила геноцидом непостачання української енергії, від якої раніше сама відмовилася
У Держраді Криму нагадали, що "геноцид є найтяжчим злочином".
news-image

Парламент Криму прирівняв до геноциду припинення поставок української електроенергії на півострів, передає «Є!» із посиланням на Події Криму.

Як наголошується у прийнятій сьогодні заяві кримської Держради, блокада Криму "являє собою наочний приклад грубого порушення прав людини, злочинів на ґрунті ненависті, геноциду, які завдають шкоди цивільному населенню Криму".

У Держраді нагадали, що "геноцид є найтяжчим злочином, що порушує норми міжнародного права і становить серйозну небезпеку для прав людини", і заявили про необхідність "забезпечити невідворотність кримінального переслідування перед міжнародним судом і покарання осіб, які вчинили ці нелюдські акти".

Крім того, парламент Криму звернувся до Міністерства закордонних справ РФ "з проханням надати в установленому порядку політичне, дипломатичне і інформаційне сприяння за зверненням в Генеральну асамблею і Раду безпеки ООН, Міжпарламентську асамблею держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав, Організацію з безпеки і співробітництва в Європі , Парламентську асамблею Ради Європи з наступних питань: проведення розслідування за фактом порушення Україною свого зобов'язання щодо запобігання геноциду відповідно до Конвенції про попередження злочину геноциду і покарання за нього у зв'язку з неприйняттям усіх можливих заходів для припинення геноциду відносно республіки Крим ".

Також депутати вимагають включення питання про блокаду Криму як екстреного до порядку денного Ради безпеки ООН з подальшою передачею його на розгляд Міжнародного кримінального суду.

Автори заяви закликають Генеральну прокуратуру РФ і Слідчий комітет провести розслідування за фактом "здійснення геноциду проти жителів республіки Крим".

Нагадаємо, раніше керівники Криму - прем'єр Сергій Аксьонов і спікер Володимир Константинов, заявляли про відмову брати електроенергію з України навіть у разі її поставок.

У Криму з 31 грудня на 1 січня провели опитування, згідно з результатами якого 93,1% кримчан нібито не згодні на укладення контракту з Україною на постачання електроенергії.