Політика
18 січня 2016
Сьогодні дипломати ЄС обговорять хід реформ в Україні
До цього часу очільники дипломатії ЄС зосереджувалися здебільшого на ситуації на сході України.
news-image

Ситуація в Україні буде однією із тем сьогоднішньої зустрічі міністрів закордонних справ країн Європейського Союзу у Брюсселі, передає «Є!» із посиланням на Радіо Польща.

Очільники дипломатичних відомств обговорять прогрес влади у Києві у реформуванні країни та можливості пришвидшення процесу змін. До цього часу розмови на тему України були присвячені переважно ситуації на сході країни.

Під час сьогоднішніх перемовин глави міністерств закордонних справ зосередять свою увагу на реформах, які Київ впроваджує у рамках зближення зі Спільнотою. Мова іде, зокрема про боротьбу з корупцією, удосконалення роботи органів місцевої адміністрації, правосуддя та управління публічними коштами.

Основою для дискусії буде лист, підготований дев’ятьма країнами, у тому числі Данією, Швецією та Польщею. У ньому йдеться про необхідність відповідної координації у проведенні реформ українським урядом та твердої підтримки з боку ЄС. З цією метою Брюссель пропонує, зокрема здійснення регулярних візитів до Києва представників країн ЄС та євросоюзних структур, аби продемонструвати, що Спільнота слідкує за процесом проведення реформ і готова допомагати у ньому.

Від 2014 року ЄС та європейські фінансові організації надали українській владі понад 7 млрд євро. На початку грудня минулого року була прийнята фінансова програма вартістю майже 100 млн євро, призначена на децентралізацію влади. Ці кошти походять із бюджету ЄС, а також із додаткових доплат Німеччини і Польщі.

Крім України, дипломати ЄС обговорять теж ситуацію в Сирії, Іраку, а також напругу між Саудівською Аравією та Іраном. 

Читайте також: Російська делегація ПАРЄ пропустить зимову сесію через позбавлення повноважень