Суспільство
18 січня 2016
У кримськотатарський батальйон записалося вже 250 осіб
Батальйон формується в Херсонській області.
news-image

У кримськотатарський добровольчий батальйон, який формується в Херсонській області, наразі записалося близько 250 осіб. Про це розповів "Українській правді" в понеділок лідер громадянської акції з блокади Криму Ленур Іслямов, передає «Є!».

Всього ж в батальйон "Крим" планують набрати до 580 осіб. Моделлю для формування батальйону був обраний так званий НАТОвський формат батальйону.

За словами Іслямова, вступити до його лав можуть не тільки кримські татари:

Ми хочемо, щоб кістяк був із кримських татар... Ми не хочемо відсиджуватися, хочемо якнайшвидше сформувати свій батальйон, щоб продемонструвати Україні, як ми можемо за цю державу битися, наскільки ми можемо бути корисними в загальній битві за визволення України... Ми ж зараз не українці, а татаробандерівці, - зазначив із усмішкою він.

За словами активіста, швидше за все батальйон буде функціонувати в структурі Національної гвардії і пояснив, чому місцем локації обрано Херсонщину:

Ми хочемо, щоб він був сформований в Генічеському районі Херсонської області. Під егідою гаранта Конституції, під егідою формату Нацгвардії. Для нас це архіважливо... У Києві війни, ворога - не видно. Тут ви відчуваєте, наскільки Україну можна розхитати, - додав кримськотатарський активіст.

За словами Іслямова, завданням батальйону буде зміцнення і підтримка правопорядку:

Ми будемо займатися забезпеченням правопорядку і стабільності в регіоні… Щоб ніхто не думав, що можна розгойдати ситуацію, зробити якийсь бунт і потім референдум, як вони це зробили в Криму.

Ми не повинні далі втрачати ніяких територій. Ми повинні повертати території. Як тільки Крим звільниться - а ми його будемо звільняти… і далі будемо вже всередині Криму правопорядком займатися, - каже активіст.


Іслямов не взявся прогнозувати, в які терміни буде завершено формування батальйону "Крим", однак зазначив, що переговори з Нацгвардією тривають:

Зараз ми в Києві будемо детально обговорювати з представниками Нацгвардії. Ми вже сформували робочу групу, - сказав Іслямов.

Іслямов також підтвердив, що кримські татари розробляють схему морської блокади Криму.

Це питання - на рівні підготовки. Чекаємо акцептування всіх лідерів Меджлісу. Ми готуємося, - зазначив він.