Суспільство
22 січня 2016
Русфонд заявив про розкрадання пожертвувань на лікування Жанни Фріске
Мова йде про майже 21 млн російських рублів.
news-image

Благодійна організація Русфонд направила у Слідчий комітет Росії заяву з проханням порушити кримінальну справу за фактом розкрадання майже 21 млн російських рублів, зібраних у 2014 році на лікування співачки Жанни Фріске, пише "Коммерсант", передає «Є!».

Як заявила юридична служба Русфонд, пройшло більше півроку з дня смерті Фріске, і фонд зараз володіє інформацією про те, що гроші з рахунку співачки зникли. Стверджується, що ці гроші могли бути переведені на рахунки третіх осіб.

Як повідомили юристи фонду, 4,12 млн російських рублів із зібраних грошей було витрачено на лікування співачки, а звіту про решту понад 20 млн російських рублів немає.

Оскільки родичі співачки не надавали фонду звіту про витрачання коштів, організація попросила Слідчий комітет порушити справу про розкрадання.

На адресу спадкоємців Жанни, що вступили, відповідно до закону, в права спадкування через півроку після її смерті, тобто 16 грудня, Русфонд направляв вимоги відзвітувати у витрачанні 20 890 831 російських рублів, але жодної відповіді не отримав. Результату не дало і повідомлення спадкоємців про вимоги Русфонду, пред'явлених їм через нотаріуса, який оформляв заповіт Жанни Фріске. Таким чином, досудового врегулювання спору не вийшло, - йдеться в заяві юридичної служби Русфонд.

У січні 2014 року стало відомо, що Фріске хвора на рак. Після цього Перший канал організував збір коштів на лікування співачки, в якому брав участь і Русфонд. За законом, благодійний фонд може зберігати кошти на своєму рахунку не більше року, тому 19 жовтня 2014 був укладений договір між Жанною Фріске і Русфондом, за яким на особистий рахунок співачки перерахували 25 млн російських рублів.

У свою чергу батько Жанни Фріске - Володимир Борисович - заявив, що готовий до вирішення цього питання в судовому порядку.

Яке право вони (" Русфонд ") мають щось говорити? Звідки вони знають, є там гроші чи ні, якщо йде суд, все арештоване? Доступу до рахунку немає. Як вони можуть говорити, що гроші викрадені, якщо ми ще самі не знаємо, є там гроші чи ні? Спадщину ніхто не визначив, йде суд, і буде йти ще до травня-червня. Невже хтось думає, що ми лікували її безкоштовно? Скільки коштував тільки один літак, щоб її перевезти ... , - сказав агентству ТАРС Володимир Фріске.

Співачка Жанна Фріске померла від раку головного мозку в травні 2015 у віці 41 року.

Читайте також: Батьки Жанни Фріске відстоюють права на онука в суді