Події
27 січня 2016
«Замовниками» вбивства Нємцова займеться ПАРЄ
Робота СКР РФ на рівні "замовників" вбивства російського опозиціонера Бориса Нємцова зупинилась, тому виноситься на міжнародний рівень.
news-image

Як повідомляє «Є!» з посиланням на "Росбалт", Слідчий комітет РФ розділив справу про вбивство Бориса Нємцова на дві окремих - щодо виконавців  і щодо «замовників».

Перша справа, після того, як з нею ознайомляться потерпіла сторона і обвинувачені, буде передана до суду. Ситуація з другою справою поки дуже туманна: відомості про єдиного встановленого організатора - Руслана Мухудінова - досі не з'явилися на сайті Інтерполу.

Як повідомило «Росбалту» джерело в правоохоронних органах, 27 січня співробітники СКР закінчать виділяти із загального розслідування вбивства Бориса Нємцова матеріали відносно передбачуваних виконавців злочину. Всім їм 29 січня оголосять про закінчення розслідування, після чого почнеться процедура ознайомлення зі справою. Спочатку її вивчать представники потерпілої сторони, а потім - п'ятеро заарештованих. Після цього справа стосовно обвинувачених надійде на розгляд до суду. Передбачається, що це відбудеться в кінці травня-початку червня.

У СКР у виробництві залишиться так зване загальна «справа Нємцова», в якому фігурують «замовники». Поки статус обвинуваченого серед них придбав тільки Руслан Мухудінов, решта значаться як «невстановлені особи». У свідченнях свідків і матеріалах оперативників також фігурує командир роти батальйону «Північ» Руслан Геремєєв (Руслан Мухудінов був його особистим водієм). Восени 2015 року, коли в Чечні допитували родичів двох Русланів, в повістках Геремєєв був позначений як підозрюваний. Однак постанова про притягнення його в якості обвинуваченого так і не була винесена. Хоча, за даними «Росбалта», ще влітку вона була готова, проте на ній так і не з'явилися потрібні підписи посадових осіб СКР.

Що стосується Мухудінова, то 31 жовтня 2015 відносно нього було винесено постанову про притягнення як обвинуваченого по пунктах «ж» і «з» частини 2 статті 105 КК РФ (вбивство групою осіб з корисливих мотивів) і частини 3 статті 222 КК РФ (незаконний обіг зброї). 11 листопада 2015 Мухудінов був оголошений у федеральний і міжнародний розшуки. 18 листопада Басманний суд Москви задовольнив клопотання СКР про заочний арешт Мухудінова. Однак на сайті Інтерполу інформація про його міжнародному розшуку поки так і не з'явилася.

Представник родичів Нємцова адвокат Вадим Прохоров вважає, що на рівні «замовників» робота СКР «застопорилася». Тому зараз ситуацію з вбивством Нємцова виносять на міжнародний рівень.

У ПАРЄ почалася процедура підготовки доповіді та декларації щодо вбивства Нємцова, - розповів Вадим Прохоров. - Основною тезою буде те, що розслідування має встановити не тільки виконавців, але замовників і мотив злочину. Поки вони не виявлені, говорити про розкриття справи не можна. Справа не розкрита. Після доповіді міжнародна громадськість буде постійно нагадувати керівництву Росії про те, що вбивство насправді не розкрито.

За словами захисників, доповідач в ПАРЄ у «справі Нємцова» буде визначений найближчим часом, і ним стане не представник Росії, оскільки наша країна зараз не бере участь у сесіях ПАРЄ.

Ми будемо допомагати в зборі матеріалів для доповіді, напевно, на це піде не один місяць. Потім доповідь буде озвучений на сесії ПАРЄ, після чого по ньому буде прийнято резолюцію, - розповів агентству Вадим Прохоров.
Читайте також: Слідчий комітет РФ назвав замовника вбивства Нємцова