Європа слідом за Туреччиною закриває свій ринок для російської сталі
Євросоюз закриває ринок для російської сталі, обклавши заборонним митом у 26% поставки на 0-340 млн на рік. Раніше мита для російських металургів встановила Туреччина.
news-image
Про це повідомило агентство Reuters з посиланням на джерела, знайомі з планами комісії, передає «Є!».

Мита торкнуться поставок з Росії та Китаю з середини грудня 2015 року.

Офіційно, за даними агентства, про введення нового режиму буде оголошено 14 лютого, остаточно (якщо антидемпінгове розслідування підтвердить факти заниження цін) - 12 серпня. Зазвичай антидемпінгові мита призначаються на п'ять років, відзначає Reuters.

Антидемпінгові мита торкнуться насамперед Новолипецького металургійного комбінату (НЛМК) Володимира Лісіна і "Северстали" Олексія Мордашова. У 2015 році компанії експортували до Європи 350 тис. і 300 тис. тонн холоднокатаного листа відповідно. В цілому з Росії поставлено 900 тис. тонн цієї продукції. З урахуванням середньорічної ціни на холодний аркуш в Європі $ 350-360 за тонну у фінансовому вираженні обсяги поставок в 2015 році могли скласти 0-340 млн.

Офіційно російські металурги не коментують ситуацію до публікації офіційних результатів розслідування. Але джерела в двох великих металургійних компаніях називають мита таких розмірів фактично загороджувальними.

Розслідування Єврокомісії стосовно імпортованого холоднокатаного прокату стартувало в травні 2015 року зі скарги європейської асоціації виробників сталі Eurofer. Остання поскаржилася на китайських і російських металургів, звинувативши їх у штучному заниженні цін на холодний прокат, використовуваний при виробництві автомобілів і побутової техніки.

Раніше, 22 січня, штрафні мита щодо російської сталі ввела Туреччина.

Читайте також: ЄС у п'ять разів знизив антидемпінгове мито на українські сталеві канати