Політика
29 січня 2016
Відміна виборів в райради: "Незрозуміло, чим займатимуться по 50 скнар в районах"
Глава ЦВК подав апеляцію на позов про відміну плебісциту. Його ініціатори запевняють: почалися великі торги.
news-image

Ситуація навколо виборів в райради, які повинні були відбутися 27 березня, перетворюється просто на детектив. Якщо в середу їх відклав на невизначений час суд, то в четвер вже Центральна виборча комісія подала апеляцію.
Про це сказав член ЦВК Андрій Магера, передає «Є!», посилаючись на  "Вести".

Відміни виборів, як це не дивно, домагалися представники організації "Наждак". Вони ж зараз, у випадку якщо апеляцію задовольнять, обіцяють вивести 20 тисяч союзників під стіни Верховної Ради. Про це розповів Микола Дульский. За його словами, партії навіть пропонували йому гроші за відгук позову. У "Солідарності" переконані: вибори відбудуться за будь-якої погоди.


У Самопомочі вирішили активно втручатися


Центрвиборчком подав апеляцію до Київського апеляційного суду на рішення Окружного адмінсуду Києва про заборону ЦВК здійснювати підготовку виборів в райради столиці, призначених на 27 березня.

"Апеляція вже подана. Ми сподіваємося, що впродовж найближчих двох днів суд її розгляне і прийме рішення. Ми впевнені у своїй правоті, - сказав пан Магера. - Адже питання доцільності проведення виборів в райради розглядала Київрада, а його рішення ніхто не оскаржував. ЦВК же лише оголосила про старт виборчого процесу".

В той же час глава ЦВК повідомляє, що, згідно з календарним планом виборів, процес формування тервиборчкомів триває.

"Будь-які представлення кандидатур, які прийдуть від місцевих організацій партій, ми прийматимемо і реєструватимемо. У нас інших варіантів немає"


В той же час у штабах політсил - потенційних учасників виборів - далекі від оптимізму відносно швидкого рішення суду. "Апеляція може затягнутися і на місяць, а для того, щоб врятувати вибори, є максимум неповний тиждень, - розповіли у "Свободі". - Боротимемося, але ситуація непроста". У Самопомочі вирішили активно втрутитися в судовий процес і виступити третьою стороною в позові ЦВК.

"Рішення суду безвідповідальне. Вони намагаються ламати через коліно те, що стосується прав громадян, - заявив лідер фракції Самопомочі в Київраді Сергій Гусовский. - Страшно, що таке рішення може приймати хтось одноосібно. Згідно із законом, в даному випадку позивач - ЦВК. Ми готові виступити третьою стороною на стороні ЦВК. Важливо, щоб вибори відбулися".


У КВУ відмовилися від боротьби

"Як не дивно, в Комітеті виборців України подібну позицію не розділяють. "Від того, що в Києві з'явиться близько 500 депутатів райрад, навряд чи механізм управління містом покращає. І до того ж це може привести до серйозних витрат з бюджету Києва, починаючи з логістичних питань і закінчуючи тим, що депутати отримують бюджетні кошти на свою роботу з виборцями"

Так прокоментував ситуацію глава КВУ Олексій Кошель.

На думку політолога Вадима Карасьова, проведення виборів в райради у березні незручне для влади відразу через ряд причин.

"Проведення цих виборів у березні - на руку Батьківщині, Свободі і Самопомочі, оскільки вони зараз на хвилі критики уряду і влади й могли б набрати більшість. А перенесення може охолодити опозиційний запал. Плюс - вибори показали б електоральну ситуацію в Києві. Як би це інтерпретувалося? Опозиція почала користуватися довірою, а влада повністю втратила її. Навіщо зараз, на хвилі негативу, при непідготовленості влади до виборів, давати фору опозиції напередодні можливих парламентських виборів"


У провладних кругах побутує думка, щоб провести восени перевибори парламенту і одночасно з ними - в райради Києва. Карасьов говорить, що це на руку владі.

"Коли місцеві вибори підв'язуються з парламентськими, люди орієнтуватимуться на загальнонаціональний список, на партійний бренд. Це також дасть можливість владі краще підготуватися"


Спроба підкупу


Автор позову проти виборів в райради, лідер ОО "Наждак" Микола Дульский, сказав, що це його особиста ініціатива.

"Ми вважаємо, що райради - додатковий елемент корупції. Незрозуміло, чим займатимуть по 50 скнар в районах. Адже люди чекатимуть рішень, а вирішувати все одно будуть на Хрещатику, 36. Якщо наш позов не задовольнять, ми виведемо під Верховну Раду 20 тисяч осіб"


За його словами, гроші за те, щоб подати такий позов, йому пропонували майже усі парламентські сили: "Пропонували навіть 100 тисяч гривень. Але це наше рішення". А зараз йому пропонують ще більші гроші, щоб відкликати позов. "Це представники сил, які не пройшли в Київраду. Ще й погрожують", - уточнив Дульский.

Глава фракції Солідарність в Київраді в четвер сказав, що вибори в райради відбудуться незалежно від рішень суду.

"Ми не дуже серйозно ставимося до рішення суду і готуємося до організації виборів, які пройдуть 27 березня", - заявив Андрій Странников.