Політика
29 січня 2016
Порошенко доручив звернутись до Радбезу ООН через "геополітичний свербіж" Путіна
Україна ініціювала обговорення у Радбезі ООН заяви президента РФ Володимира Путіна щодо невизнання кордону, проведеного у 1918 році між Україною та Росією.
news-image
Скоро вже сто років від легендарного бою під Крутами у нашій ще тодішній війні за свободу. У війні, яку вже навіть у незалежній Україні багато хто з істориків сором'язливо, якоюсь езоповою мовою називав українсько-більшовицькою, або й взагалі громадянською. А насправді то була війна проти України, яку вела Росія і в червоній, і в білій своїх іпостасях, - сказав Порошенко.

За словами президента, історія іноді виглядає неначе біг по колу.

Підтвердженням, як мало що змінилося в цій частині Європи, стало нещодавнє публічне зізнання очільника Росії. Він і досі не визнає того кордону, який у 1918 році при розпаді Російської імперії було проведено між Україною та Росією, - зазначив Порошенко.

При цьому він заявив, що у Путіна "геополітичний свербіж".

І який тоді вже був, до речі, міжнародно визнаним. Який же сильний фантомний біль: століття минуло, а втрачене й досі не дає покою Росії. І цей геополітичний свербіж створює безпосередню загрозу національній безпеці України, і безпеці кожного її громадянина. Тому за моїм дорученням було ініційовано обговорення цієї заяви в Раді Безпеки ООН, - сказав Порошенко.

Як відомо, 26 січня російський президент Володимир Путін назвав маячнею те, що Донбас був у складі України при Радянському союзі.

Читайте також: Путін заявив, що кордон між Росією й Україною в радянські роки був проведений "довільно" і "необґрунтовано"