Війна
8 лютого 2016
Міноборони РФ нагородило російського військового, пораненого під Дебальцевим - розслідування (ФОТО)
Рішення про атаку на місто Дебальцеве Донецької області в січні 2015 року брало вище керівництво Росії, йдеться в розслідуванні російських активістів Conflict Intelligence Team (CIT).
news-image

Рослідування активістів опубліковано в понеділок 8 лютого, передає «Є!».

Різка ескалація конфлікту в Донбасі сталася в середині січня 2015 року. Як зазначає команда CIT, перед цим стало відомо, що зустріч «нормандської четвірки» скасована, а Володимира Путіна не запросили на святкування 70-річчя звільнення Освенцима.

Перші повідомлення про перекриття провідною в Дебальцеве траси з'явилися на початку лютого. Блогери звертають увагу на те, що Дебальцеве є одним з найбільших транспортних вузлів регіону, що з'єднує залізничними коліями Донецьк і Луганськ і Ростов-на-Дону.

Перехід Дебальцеве під контроль сил сепаратистів дозволяло б швидше перекидати сили, отримувати значно більше допомоги від Росії, - пише CIТ.

Про те, що в боях за місто брали участь російські війська, раніше писала «Нова газета». Також про це говорилося в документальному фільмі Vice News. Автору розповіли, що у російських військових в Дебальцеве був наказ стріляти на поразку по всіх українських військових, які намагаються вийти з оточення, йдеться в розслідуванні CTI.

Блогери дізналися, що в боях за Дебальцеве брали участь військові 6-ї окремої танкової бригади російських Збройних сил. Вони проаналізували сторінку у «ВКонтакте» Євгена Усова - одного із солдатів. За фотографіями і статусам вони з'ясували, що Усов отримав осколкове поранення і не пізніше 14 лютого його привезли в Москву, в військовий госпіталь імені Бурденка.

У госпіталі солдата відвідав міністр оборони Сергій Шойгу і нагородив годинником з емблемою Міноборони. Ці фотографії також є на сторінці Усова.

Очевидно, що осколкове поранення можна отримати і в результаті необережного поводження з боєприпасами або на навчаннях, але хіба став би в цьому випадку його відвідувати особисто міністр оборони Росії, та ще й нагороджувати годинами? Для нас очевидно, що така висока честь може бути надана тільки за участь в якомусь знаменну бою, - пишуть блогери.

В останній раз Шойгу відвідував військовий госпіталь в липні, коли в Омську обрушилася казарма.

Команда активістів робить висновок, що рішення про різкої ескалації конфлікту і атаці на Дебальцеве приймалося російським урядом.

З огляду на, що наступ на Дебальцеве почалося за часів переговорів президентів Росії і України, важко уявити, що таке рішення могло бути прийнято кимось іншим, ніж президентом Росії Володимиром Путіним. Прояв такої ініціативи з боку міністра оборони Росії могло сильно зашкодити переговорам Володимира Путіна, тому ми вважаємо, що відповідальність за прийняття рішення про атаку на Дебальцеве і замиканні котла несе особисто президент Росії Володимир Путін. Це рішення стало реакцією на дії представників нормандської четвірки і було інструментом тиску як на президента України Петра Порошенка, так і на представників Заходу, - йдеться в розслідуванні.
Читайте також: Росія раптово розпочала "перевірку боєготовності" біля кордонів України