Джамала розповіла історію створення пісні 1944 та зізналась, з ким із колишніх учасників Євробачення хотіла б заспівати разом
Співачка дала ексклюзивне інтерв'ю виданню ESC+Plus.
news-image

Переможниця першого напівфіналу українського національного відбору Євробачення-2016 Джамала дала ексклюзивне інтерв'ю виданню ESC+Plus, передає «Є!»

Зокрема, співачка зазначила, що зробила свій перший професійний запис у віці дев'яти років, це був альбом кримськотатарських пісень для дітей. А по закінченні Сімферопольського музичного училища і Київської національної музичної академії збиралася зробити кар'єру у класичній музиці.

Але потім плани змінилися. Влітку 2009 року я пішла на «Нову Хвилю», міжнародний конкурс молодих виконавців у Латвії, де отримала головний приз. Якщо говорити про нагороди, то в мене їх декілька: премія ELLE Style (номінація «Співачка року»), українська Національна премія «Людина року» (номінація «Кумир українців»), Best Fashion Awards (номінація «Натхнення року») і деякі інші. У мене чотири альбоми моєї власної музики. Я маю на увазі всі пісні, написані мною. Останній запис «Breath» був випущений у жовтні 2015 року.

У мене був дуже цікавий досвід у кіно. Я зіграла головну жіночу роль в історичній драмі «Керівництво», яка отримала найбільші касові збори серед українських фільмів у 2014 році, а також зіграла епізодичну роль у фантастичному фільмі «Поліна» бельгійського режисера Оліаса Барко. «Поліна» буде випущена до кінця цього року, - розповіла Джамала.

Щодо участі у «Євробаченні 2016», то співачка зазначила, що вирішила взяти участь у конкурсі, тому що написала пісню, яка "чудово відповідає формату Євробачення". Джамала впевнена, що буде гідно представляти Україну на конкурсі у випадку перемоги у фіналі українського відбору. Також вона розповіла про історію створення конкурсної пісні "1944".

Я написала її минулого року, але її витоки в дитинстві. Мене надихнула історія, яку розказала мені моя прабабуся, коли я була маленькою. Пісня про трагедію, яка сталася з нашою родиною та усіма кримськими татарами у 1944 році, я маю на увазі депортацію кримськотатарського народу з Криму до Середньої Азії, злочин, вчинений радянським урядом. Вони упаковували всіх людей до вантажівок, як звірів, протягом декількох тижнів утримували їх без їжі і води. Ті, хто не зміг вижити, були викинуті і лишалися лежати на землі. Моя прабабуся втратила одну зі своїх дочок. Але «1944» присвячується усім людям, що в минулому пережили страшні трагедії, такі як Голокост. Ми завжди повинні пам'ятати і ніколи не забувати про них, щоб уникнути їх у майбутньому. Я хочу довести це повідомлення до якомога більше людей, - розповіла співачка.

Джамала висловила сподівання, що її пісня сподобається глядачам Євробачення, а наразі вона працює з бек-вокалістами і готує "гарне вбрання" для виступу. Співачка також зазначила, що серед її улюблених пісень, що лунали на Євробаченні - пісня Рафаеля Гуалацці - “Madness of Love”, The Common Linnets – “Calm After The Storm”, Loreen – “Euphoria”. Також вона відмітила екс-учасників Євробачення, з якими їй хотілось би заспівати разом.

Я хотіла б заспівати з Рафаелем Гуалацці. Він такий класний!!! А також з Loreen через її неймовірну енергетику. Я не можу сказати, що я великий шанувальник Євробачення, але іноді були дійсно цікаві виконавці, - сказала Джамала.

Як відомо, це не перша участь Джамали в національному відборі на Євробачення. Співачка мала невдалу спробу у  2011році.

Я не хочу згадувати цю подію. Я думаю, що деякі з членів журі національного відбору, а також деякі представники українських національних каналів були корумповані. У мене до сих пір залишився шрам на серці. Я сподіваюся, що цього року відбір буде чесним і прозорим, - сказала вона.

Наприкінці інтерв'ю Джамала нагадала читачам видання і шанувальникам Євробачення, що для того, щоб створювати майбутнє, "ми маємо пам’ятати наше коріння і звідки ми родом".

Якщо ви справді поважаєте свою сім’ю та віддані їй, любите вашу рідну культуру та історію, ви вчитеся також поважати і інші культури. Ось як ми можемо зробити цей світ кращим. Ми можемо побудувати майбутнє, у якому люди матимуть свободу жити і любити. Це найбільше щастя, - сказала співачка.