Україна більше не закуповуватиме імпортне вугілля
У закупівлях такого вугілля більше немає необхідності.
news-image

Україні больше не потрібне вугілля з ПАР найближчими двома місяцями, передає «Є!» з посиланням на брифінг міністра енергетики і вугільної промисловості Володимира Демчишина у вівторок 9 лютого.

Причина - достатні запаси і відсутність його дефіциту на внутрішньому ринку.

До кінця опалювального сезону точно більше не будемо (закуповувати вугілля в ПАР - прим.ред.), - повідомив міністр.

Демчишин нагадав, що напередодні, 7 лютого, в порт "Південний" зайшов черговий балкер з вугіллям з ПАР. Попередня партія в обсязі 168 тис. тонн була доставлена ​​в цей порт 5 грудня 2015 року.

Поставка вугілля здійснюється за двосторонньою угодою Між ПАТ "Центренерго" і міжнародним трейдером Mercuria Energy Trading SA (Швейцарія), укладеним у вересні 2015 року.

Напередодні "Українська правда" повідомила про результати журналістського розслідування, де виявилося, що під виглядом вугілля з ПАР Україна купує донецький антрацит у людей Медведчука. Повідомлялося про те, що держкомпанії купують антрацит у бойовиків, які контролюю тимчасово окуповані райони Луганської області, а в документах він фігурує як вугілля з ПАР.

За версією журналістів, за операціями стоять люди, близькі до колишнього глави адміністрації президента Леоніда Кучми та кума глави РФ Володимира Путіна Віктора Медведчука. У зв'язку з цим, Міненерго доручило провести в "Центренерго" і "Укрінтеренерго" позаплановий аудит закупівель вугілля. 

Читайте також: До Мелітополя йдуть потяги з вугіллям із "ДНР"