Події
9 лютого 2016
Генерал розповів, що ЗСУ могли зламати плани по анексії Криму за декілька годин
Начальник Головного управління персоналу Генштабу України генерал-лейтенант Ігор Воронченко впевнений, що окупація півострова Росією готувалося роками.
news-image

Як повідомляє «Є!» із посиланням на Krymea SOS, вперше Росія перевіряла здатність України оборонятися під час конфлікту навколо Тузли.

Коли росіяни насипали косу, у Новоросійську, проводилися тактичні навчання сьомої парашутно-десантної дивізії ВДВ. Ми готові були відбивати агресію, тому що там проводилися командно-штабні навчання, практичні заходи щодо підвищення боєздатності дивізії. Був напоготові і Темрюкській батальйон морської піхоти, російські прикордонники нахабно кидали якір в наших водах, а коли до них підходила наша прикордонна служба, пояснювали, що машина зламалася, і так далі", - зазначив генерал.

Але після захоплення острова Україна скоротила керченський окремий механізований полк, який знаходився за кілометр від переправи.

За словами Воронченка, під час кримського конфлікту у ЗСУ був момент, коли можна було змінити хід історії.

Ми могли вдарити по захопленому будинку Верховної Ради. 6-8 годин, щоб прийняти рішення і почати діяти. В цьому випадку ми діяли і могли поламати хоч якось задум Кремля, - розповів працівник генштабу. - У жовтні 2013 року проводилися навчання зі звільнення заручників у Верховній Раді. Свисток - і ми б все зробили".

Після цього моменту, за словами офіцера, часу в українських військових вже не було, оскільки "народ встав з ніг на голову".

То ж коли російські військові увійшли до Красноперекопську, їх можна було оточити та продемонструвати всьому світові, що Росія - країна-агресор, але вже наступного дня "зелені чоловічки" поставили "Гради" та окопалися, чим унеможливили наступ для ЗСУ.

Читайте також: У Кремлі визнали, що російська промисловість знаходиться на межі краху