Світ
10 лютого 2016
У Болівії випарувалося друге за величиною озеро країни
Водна артерія країни просто зникла з поверхні землі.
news-image

Солоне озеро Поопо вважається другим за величиною озером в Болівії після Тітікаки - воно повністю випарувалося. При цьому експерти відзначають, що при невеликій глибині близько трьох метрів і мінливих кліматичних умовах водойма зникає не вперше: попередній випадок повного випаровування був зафіксований в 1994 році, відзначає інформаційне агентство ABI, передає «Є!».

У середу про зникнення Поопо повідомило Європейське космічне агентство (ЕSА), проаналізувало отримані супутникові знімки.

"Міні-супутник ЄКА Proba-V, який займається моніторингом поверхні землі в щоденному режимі, зміг зафіксувати зникнення другого за величиною озера Болівії, підтверджено повне випаровування озера Поопо", - йдеться в повідомленні агентства.

Поступове випаровування Поопо підтверджує серія знімків ЕSА, зроблених в квітні 2014 року, липні 2015 і січні 2016 року. Раніше це озеро займало площу в три тисячі квадратних кілометрів і вважалося другим за розмірами після Тітікаки.

Попередній випадок повного випаровування був зафіксований в 1994 році, проте потім озеро знову наповнилося водою. На цей раз експерти побоюються, що процес відновлення Поопо може зайняти довгі роки, якщо це взагалі станеться.