Політика
12 лютого 2016
«Криза буде, тому що Яценюк просить все або нічого» - Найєм
Нардеп Мустафа Найєм вважає, що активність прем'єр-міністра останнім часом спрямована переважно на президента Петра Порошенка для чергових домовленостей.
news-image

Про це він написав у своєму блозі на "Українській правді", передає «Є!».

Арсеній Петрович і його команда люди досвідчені і прекрасно розуміють, що за тиждень до звіту уряду рейтинг особливо не піднімеш. Ще складніше його виміряти, нав'язати суспільству, міжнародним спостерігачам або парламенту - там теж люди досвідчені. Вся активність прем'єр-міністра зараз розрахована на одну людину - Петра Порошенка, - пише Найєм.

На думку нардепа, президент сьогодні перебуває в дуже незручному становищі через скандального Генпрокурора Віктора Шокіна та свого соратника Ігоря Кононенка.

З одного боку якорем висить Генпрокурор Віктор Шокін, відставки якого вимагають не тільки всередині країни, але і все міжнародне співтовариство. З іншого - його найближчий соратник Ігор Кононенко, якого голосно звинуватили в корупції, і вже очевидно, що чекати розслідування НАБУ ніхто не буде - суспільство свій висновок вже зробило. У цій ситуації вступати у війну з прем'єр-міністром і його фракцією невигідно, незручно і неприємно, - вважає він.

Мустафа Найєм припускає, що Порошенко і Яценюк в черговий раз зможуть домовитись, але не впевнений, що ці домовленості і компроміси будуть життєздатними і тривалими.

Домовляючись між собою президент і прем'єр чомусь впевнені, що криза - це наслідок виключно їх особистих розбіжностей. Фактор суспільства, виборців і системних проблем з парламентом чомусь залишаються за бортом. І якщо раніше це сприймалося як компроміс заради єдності, зараз це дуже явний "міжсобойчик". При цьому сам президент став заручником власної політики закритих домовленостей. В результаті сьогодні ніхто не розуміє, чого саме хоче Петро Порошенко. Будь-який сигнал з Адміністрації президента сприймається не як намір, а як маневр, - пише нардеп.

Він також зазначає, що "слава" прем'єра через такі домовленості може вплинути й на президента, і далі на країну.

Наступний за цим колапс у відносинах між суспільством і урядом поставить під питання перебування на посаді вже не тільки Арсенія Яценюка, а й самого президента. А криза буде. Тому що ні про яку перезавантаження, навіть часткової, мова вже не йде. Прем'єр просить все або нічого, - підкреслює Найєм.

Наостанок він зазначає, що не сприймає популярну дискусію "якщо не Арсеній Яценюк, то хто?".

Це махрова маніпуляція. Поки весь ресурс в руках у однієї людини, і всі гравці у нього в заручниках, вимагати показати альтернативу як мінімум нерозумно. Я просто нагадаю, що і сам Арсеній Яценюк ніколи не був консенсусної фігурою. Ні в цьому уряді - згадайте чвари і торги минулої зими, ні раніше в своїй кар'єрі. Очевидно, відставка уряду може призвести до кризи і дострокових парламентських виборів. Але навіть при такому, самому негативному сценарії максимальна ціна вирішення ситуації - піврічний криза і легкий переляк у вигляді дострокових парламентських виборів, - зазначає Наєйм.